Vďaka za to, čo dnes nosia ženy, jej patrí právom. Za kontakty s nacistami aj kritika: Chanel pozná každý, ale kto vlastne poznal Gabrielle?

Jej priezvisko sa nám spája s módou. Tvorba Coco Chanelovej presiahla do podoby súčasného ženského odievania a ovplyvňuje ho dodnes. Minulý rok uplynulo 140 rokov od narodenia najslávnejšej návrhárky na svete. Pripomienkou jej tvorby, ale aj života je výstava, ktorá sa koná v Londýne.

29.01.2024 00:00
Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Foto:
Inštalácia výstavy "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto", ktorú až do konca februára možno vidieť v londýnskom V&A Museum.
debata (1)

Kultúrny svätostánok Victoria & Albert Museum v Londýne je povestný svojimi dychberúcimi módnymi retrospektívami. Na jeho pôde mohli už návštevníci vidieť emóciami nabitú výstavu Savage Beauty, ktorá predstavila tvorbu aj démonov Alexandra McQueena. Veľkolepá pocta ateliéru Dior bola opulentnou oslavou vízie muža, ktorý ženám po druhej svetovej vojne priniesol „new look“, ale aj jeho nasledovníkov a odkazu, ktorý sa s menom Dior dodnes spája.

Záber na jeden z modelov výstavy Gabrielle...
Záber na jeden z modelov výstavy "Gabrielle...
+15Záber z výstavy "Gabrielle Chanel. Fashion...

Coco Chanel do ich spoločnosti právom patrí: podoba prezentácie tvorby a ženy, ktorá za ňou stála, sa však môže javiť v kontexte uvedených odľahčenejšia, striedmejšia. Priam sa žiada použiť slovo strohá. Je to však len prvý dojem, ktorý návštevníka múzea pri vstupe do priestorov expozície, ktorú prvýkrát predstavili v parížskej Palais Galliera, obklopí. Aj ten je volený veľmi premyslene.

Sloboda a rebélia kráčajú vedno

Prvým exponátom výstavy, ktorá sa nespolieha na slávne priezvisko, ale snaží sa objaviť ženu za ním, je hodvábna tuniková blúzka slonovinovej farby. Jej vznik sa datuje do roku 1916. Na pohľad pekný, no možno nie až taký zvláštny kus odevu, poviete si. Práve z nej však čerpali inšpiráciu aj tvorcovia celej výstavy. Vynára sa v nej podstata, čím dokázala Gabrielle „Coco“ Chanel vstúpiť do podoby dámskej módy tak nástojčivo, radikálne a navždy ju premenila.

Gwyneth Paltrow (vľavo) a jej americká kolegyňa Dianna Agron Čítajte viac Kráľovná elegancie? V Paríži jej stačí 48 hodín, ale Gwyneth ovládla luxusnú šou. Na prehliadke Chanel očarila pôvabom dcéra slávnej herečky

Len pár rokov predtým, ako vytvorila tunikový model inšpirovaný rybármi v pobrežnom meste, sa ženy dennodenne navliekali do metrov látok. Šnurovali a definovali svoje figúry, snažili sa vyhovieť ideálu krásy, ktorý im ktosi nastavil a ktorý mnohé z nich sledovali s bázňou a oddanosťou, no iné len s pocitom bolestivého zmierenia pristali na podmienky hry.

Záber z výstavy "Gabrielle Chanel.... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Záber z výstavy "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" v londýnskom Victoria & Albert Museum v Londýne.

Gabrielle k nim nepatrila. Hoci ako dieťa, v pomerne skorom veku sirota, vyrástla pod prísnou rukou mníšskeho rádu. Aj z tejto skúsenosti však nepochybne čerpala inšpiráciu, ktorá sa po druhej svetovej vojne pretavila do podoby odevov, jej milovanej čierno-bielej farebnosti a ktorá sa v záplave odevov jej mužských kolegov, veľkých couturierov ako Christian Dior, Cristobal Balenciaga či Hubert de Givenchy opäť vymykala tomu, čo sa od tvorcov módy očakávalo.

Španielska kráľovná Letizia Čítajte viac Nesmrteľný tvíd v kráľovskej podobe? Letizia si obliekla kabátik, ktorý inšpiruje každú ženu. Tento odev však skrýva aj vzácny príbeh

Prvý kontakt s dizajnom mala Gabrielle Chanel ako autorka klobúkov. Už v roku 1912 otvorila svoj prvý obchod a jej kreácie sa za pár mesiacov stali populárnymi. Obrázky modelov, ale aj Chanelovej pri práci sa ocitli v niekoľkých parížskych novinách, čím si začala budovať renomé. V čase, keď finančná nezávislosť žien bola stále takmer ilúziou a ich podnikanie v niektorých krajinách Európy absolútnou utópiou, sa Chanelovej podarilo vybudovať si silnú pozíciu aj značku. Treba jedným dychom dodať, že to bolo aj s pomocou vplyvných priateľov, či niekedy milencov. Medzi prvými bol aj Arthur Boy Chapel. Ale k tomu ešte neskôr…

Spomenutá blúzka – mimochodom jeden z najstarších zachovaných exemplárov pôvodnej Chanelovej tvorby – je dokonalým obrazom toho, čo útla tmavovláska vyslala do sveta ako svoje módne posolstvo. Ženy si zaslúžia slobodu, zaslúžia si voľnosť! Nesymbolizovala ju len ľahká splývavá tunika z hodvábneho džerzeja. Boli to úplety, ľahké a padavé formy, použitie materiálov, ktoré sa predtým pod šatami skrývali v podobe bielizne či pančúch, ale bola to najmä schopnosť všetko uvedené spojiť v dokonalom súzvuku so ženským telom a jeho potrebami v prebúdzajúcej sa spoločnosti 20. storočia. S úplnou samozrejmosťou sa objavili aj takí, ktorí autorku odvážnej idey nazývali módnou kacírkou, no o dva roky neskôr – zhodou okolností v roku, keď sa skončila druhá svetová vojna – si aj napriek ich hlasom Chanel otvorila svoj vlastný módny ateliér.

Trio modelov šiat z pôvodnej tvorby Gabrielle... Foto: Peter Kelleher via V&A Museum
Jeden z modelov šiat z pôvodnej tvorby Gabrielle Coco Chanelovej v priestoroch londýnskeho Victoria & Albert Museum. Trio modelov šiat z pôvodnej tvorby Gabrielle Coco Chanelovej v priestoroch londýnskeho Victoria & Albert Museum.

Výstava v londýnskom múzeu disponuje unikátnymi originálmi odevov, z ktorých mnohé vytvorila Gabrielle Chanel sama, na ďalších už pracovali šikovné ruky krajčírok, ktoré zamestnávala. Skladá sa z niekoľkých sekcií a prechádzka ňou je ako postupné odhaľovanie krajšej a úchvatnejšej vrstvy pod ďalšou, ktorú ste práve odhalili. Úvodu dominujú strohejšie výtvory, odrážajúce postupné budovanie Chanelovej ateliéru, jeho klientely, ale aj vlastnej autorskej odvahy.

Chanel Metiers d'Art Čítajte viac Neha aj rebelstvo, čistota aj luxus - nová kolekcia Chanel mala všetko: Ako vznikala? Pozrite sa, ručná práca vám vyrazí dych

Nemožno sa však na ne pozerať optikou súčasnosti, ale zasadiť ich do kontextu, ktorým vyniká ich jedinečnosť. Či už ide o decentné šaty pre dámy z vyššej spoločnosti alebo kostýmy do slávneho baletu Le Train Bleu podľa predlohy Jeana Cocteaua, ktoré ovplyvnili podobu plážových odevov v 20. rokoch minulého storočia. Už v ich polovici sa však rodí jeden z kultových prvkov Chanelovej tvorby a tiež ženského šatníka ako takého. Jej malé čierne, teda čierne koktejlové šaty, sa stávajú absolútnym hitom a ilustrovať to nemožno lepšie ako výstrižkom z magazínu Vogue. V roku 1926 ich nazval „fordom“ módy, aby tak prirovnal ženský odev k najslávnejšiemu automobilu tých čias.

Dychberúce modely

S každým ďalším krokom, novým modelom vo vitríne sa na povrch derie úchvatná krása kolekcií, ktorými v tom čase už „iba“ Coco Chanel zásobovala smotánku od Paríža cez Londýn až po New York. Dychberúce sú modely šiat, ktoré spájajú nežné vrstvy čipky s najjemnejším hodvábom a saténom, škandalózne večerné nohavice, ostročervené zamatové kreácie, ktorých farebnosť preniká do šošoviek ako ostrý lúč svetla či šaty s ornamentálnymi výšivkami alebo plášte lemované kohútím perím. Na mnohých odevoch je použitá Chanelovej obľúbená technika práce s materiálom. Korálik za korálikom, fliter za flitrom sú našívané ručne na látkach. Samotný materiál sa stáva dokonalým šperkom, nepotrebuje skulpturálne strihy či metre látky, aby vytvoril opulentný a pompézny dojem.

Dizajnérka Coco Chanel na zábere z roku 1938 vo... Foto: Roger Schall/Condé Nast/Shutterstock
Coco Chanel Dizajnérka Coco Chanel na zábere z roku 1938 vo svojom ateliéri na rue Cambon.

A potom je tu, samozrejme, ďalší „ford“… chanelovský kostým, sako s všitou kovovou retiazkou na vnútornom spodnom leme kabátika, ktorá istí dokonalú siluetu a robí z neho dokonale padnúcu uniformu modernej ženy. Mimochodom, ak sa pýtate, aký zmysel má v celom módnom príbehu Londýn, časť odpovede rozpráva práve tvídový kostým. Dvaja osudoví muži z Britských ostrovov, prvý už spomenutý Arthur Boy Chapel, druhý vojvoda z Westminsteru, puto s tamojšou smotánkou a elitou vrátane priateľstva s Winstonom Churchillom či dokonca spolupráca s britskými textilnými továrňami. To všetko prepája Chanelovú s krajinou, ktorá bola viackrát jej útočiskom, ale aj studnicou inšpirácie v prístupe k ženskému odevu.

Oľga Trčková Čítajte viac Začínala v aukčnom dome, dnes vedie galériu v Prahe: Slovenka Oľga Trčková predáva umenie za státisíce eur

„Keď v roku 1927 otvorila v Londýne svoj prvý obchod, dizajn odevov posúvala a čiastočne prispôsobovala pre britský trh,“ hovorí senior kurátorka V&A Musem Oriole Cullen. Spojenie s Britániou je podľa mnohých fascinujúce a jeho presah trvá dodnes. Koniec koncov, nepotvrdzuje to len výstava, ale aj uvedenie ostatnej kolekcie Metiers d'Art v britskom Manchesteri minulý rok v decembri.

Rozporuplná Coco

Príbeh Gabrielle, ženy, ktorej posolstvo pre modernú ženu rezonuje aj dnes, by však nebol kompletný, ak by sa v ňom kurátori výstavy nedotkli aj trinástej komnaty. Spojená je s temným obdobím druhej svetovej vojny, ale aj s faktom, že Chanel na rozdiel od mnohých svojich krajanov počas krutých vojnových časov žila v hoteli Ritz (z ktorého si nemecká armáda spravila ústredie v Paríži) a mala aj pomer s nacistickým pohlavárom.

Po oslobodení mesta podobne ako mnoho stoviek ďalších Parížanov končí na vojenskom výsluchu. No kým cesty iných viedli priamo pred popravčiu čatu za kolaborovanie s nepriateľom, ona sa po dni výsluchu vracia do života a potom sa uchýli do švajčiarskeho exilu. Výstava prináša dokumenty, v ktorých je meno Gabrielle zaradené medzi členov francúzskeho odboja, ale aj listiny, ktoré potvrdzujú, že nacisti ju považovali za „osvedčený zdroj“.

zväčšiť Inštalácia výstavy "Gabrielle Chanel.... Foto: © David Parry/ V&A
Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Inštalácia výstavy "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto", ktorú až do konca februára možno vidieť v londýnskom V&A Museum.

„Nové dôkazy ju neospravedlňujú. Akurát celý obraz robia ešte komplikovanejší. Môžeme len povedať, že sa zaplietla s oboma stranami,“ povedala pre denník The Guardian kurátorka Oriole Cullen. Urobiť výstavu bez toho, aby neupozornili na Chanelovej rozporuplnú minulosť, podľa zástupcov z Victoria & Albert Museum nešlo. „Nechceli sme ignorovať jej vojnový záznam – ale v prvom rade ide o módnu výstavu,“ doplnila tiež Cullen. Priestor utvoriť si názor na osobnú minulosť slávnej dizajnérky tak zostáva pre návštevníka otvorený. Rozjímať a uvažovať však umožní asi až moment, keď sa dostanete zo zovretia symfónie vizuálnej krásy za sklom.

Fendi Jar/Leto 2024 Čítajte viac Skutočný luxus? Nemyslieť na to, čo si myslia ostatní... Nová kolekcia slávneho ateliéru odráža ženskú nezávislosť

Po záverečnej, najpriestrannejšej miestnosti imitujúcej točité schodisko chanelovskej základne na parížskej rue Cambon je už len chodba a figurína oblečená v čiernom kostýme s bielym golierikom. Gabrielle Chanel zostáva tajomná a hodnotiť ju ako človeka môže byť zložité. Jej status módnej inovátorky a ženy, ktorá zmenila podobu obliekania, je však nemožné spochybniť.

Fakty o výstave Gabrielle Fashion Manifesto

  • výstava trvá do 25. februára. Je vypredaná, ale ak si založíte členstvo vo Victoria & Albert Museum, máte na ňu vstup zdarma.
  • v expozícii sa nachádza viac ako 200 exemplárov odevov, najstarší pochádza z roku 1916, najmladší z roku 1971 – z poslednej kolekcie Coco Chanelovej, ktorú uviedla dva týždne pred svojou smrťou
  • súčasťou expozície je aj kostým od Chanelovej z filmu Vlani v Marienbade či kostýmy z baletu Le Train Bleu z roku 1924
  • nechýbajú ani exempláre prvých flakónov slávneho parfumu Chanel No.5 či slávnej kabelky 2.55 – jej názov je odvodený od mesiaca a roku, kedy vznikla
  • zástupcovia značky potvrdili, že výstava po jej skončení v Londýne zamieri do Šanghaja

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #krása #šaty #luxus #móda #výstava #dizajn #Chanel #zamat #Victoria & Albert Museum #Gabrielle Chanel

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...