Začínala v aukčnom dome, dnes vedie galériu v Prahe: Slovenka Oľga Trčková predáva umenie za státisíce eur

So svojimi galerijnými ambíciami začínala v priestoroch, do ktorých - ako sama hovorí - by ste sa skoro báli vôjsť. Dnes patrí bratislavská rodáčka Oľga Trčková k rešpektovaným galeristom v stovežatej Prahe.

27.01.2024 00:00
debata (2)
Umenie s umelou inteligenciou? A prečo nie? Človek tam vždy prerazí, vraví galeristka Oľga Trčková
Video
Zdroj: TV Pravda

Do Bratislavy pricestovala za umením. „Vždy cestujem len za umením,“ vyhlásila so smiechom, keď sa posadila na pohovku v relácii Ide o nás. S Oľgou Trčkovou sme sa zhovárali najmä o umení, ale nielen o ňom.

smatanova-titulka-Lukas Speváčka Zuzana Smatanová. Čítajte viac Zuzana Smatanová: Musela som sa poskladať úplne nanovo

Svoju profesionálnu kariéru začínala v aukčnom dome Dorotheum vo Viedni. „Naučilo ma to, že aukcie sú tvrdý biznis,“ vysvetlila. Bola to dobrá skúsenosť, no Oľge Trčkovej prekážal najmä fakt, že dražiť sa dalo všetko. „Keď niekto doniesol srnku (z porcelánu), tak srnku, keď niečo iné, tak niečo iné. Ja som túžila mať prsty v tom, čo budem predávať a koho podporovať,“ pokračuje.

Galeristka Oľga Trčková na snímke s bustami od... Foto: Petra Ficová
Oľga Trčková Galeristka Oľga Trčková na snímke s bustami od umelca Davida Černého.

V jej galérii DSC Gallery v Prahe sa v ponuke nachádzajú špičkoví umelci nemeckej výtvarnej scény, medzi nimi napríklad Martin Eder či Jonas Burger, ktorých diela vystrelila v cenách na desiatky, ba dokonca až stovky tisíc eur. Zastupuje však napríklad aj Milana Knížáka, Josefa Bolfa či Davida Černého alebo Slováka Viktora Freša či Andreja Dúbravského.

Galeristka Oľga Trčková žije a pracuje...
Galeristka Oľga Trčková na snímke s maľbou od...
+5Galeristka Oľga Trčková na snímke s bustami od...

V súvislosti s ním sa nezľakla ani otázky o výrokoch sl7ovenskej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorej sa nepáčila jeho maľba zavesená v Slovenskom národnom rozhlase. „Andrej Dúbravský je jeden kozmopolitný, absolútne rešpektovaný autor. On je takmer ikona súčasnej slovenskej maľby, to je nespochybniteľné,“ vyhlásila v relácii Ide o nás.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

S Oľgou Trčkovou sme sa však zhovárali aj o investovaní do umenia, pri ktorom ponúkla aj pár rád a prezradila tiež, či už mala kupca, ktorému by sa rozhodla sama nič nepredať. Prebrali sme tiež jej názor na umenie tvorené pomocou umelej inteligencie či vzťahy medzi galeristami alebo to, ako si musia galérie umelcov hýčkať. Viac už v relácii Ide o nás.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #dražba #galéria #umenie #umelá inteligencia #Andrej Dúbravský #Oľga Trčková

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...