Musíme sa naozaj sprchovať každý deň? Toto si myslia odborníci

Ak máte pocit, že sa potrebujete každý deň osprchovať, určite nie ste sami: prieskum medzi 5700 dospelými Američanmi z roku 2021 ukázal, že viac ako 60 percent respondentov sa sprchuje aspoň raz denne.

06.11.2023 09:30
otužovanie, žena, sprcha Foto:
Niekedy môže pričasté srpchovanie pokožke skôr ubližovať.
debata (7)

Dermatológovia ale tvrdia, že mnoho ľudí sa tak často umývať nepotrebuje – a možno ani nechce, píše denník The New York Times (NYT).

Vlasy netreba umývať denne, iba ak…

„Čo sa týka umývania pokožky a vlasov, neexistuje jeden univerzálny prístup,“ uvádza Joyce Parková, dermatologička z amerického Seattlu. Ideálna frekvencia podľa nej závisí od typu pokožky a vlasov, ako veľmi sa človek potí a ako veľmi sa zašpiní. „Príliš časté umývanie môže jednoznačne pokožku vysušiť, zhoršiť začervenanie, svrbenie a olupovanie, spustiť ekzém,“ dodáva odborníčka.

práčka, pranie Čítajte viac Ide to aj bez prania alebo keď nosíte jedny slipy celý týždeň... nový trend: stále viac ľudí dáva zbohom práčke

Niektorým ľuďom denná sprcha prospieva. Ak sa veľmi potíte, či už pri cvičení, zamestnaní alebo jednoducho od prírody, „treba opláchnuť pot a ďalšie nečistoty, ktoré môžu prispieť k upchatiu pórov a k prejavom akné,“ hovorí newyorská dermatologička Marisa Garshicková.

Ak máte mastné vlasy, môžete si ich umývať denne. Pomôcť v krajnom prípade môže suchý šampón, hovorí Garshicková, ale upozorňuje, že treba „stále pamätať aj na tradičný šampón, aby sa človek zbavil nánosu produktov a prebytočnej mastnoty“, ktoré môžu upchávať póry a viesť k podráždeniu a precitlivenosti pokožky hlavy, hovorí dermatologička.

žena, pláž, opaľovanie, slnko Čítajte viac Kritici zniesli pod zem Paltrowovej rady o opaľovaní! Čo robiť, aby sme pleť chránili?

Denné umývanie vlasov môže prospieť aj ľuďom s lupinami, hovorí dermatologička Azadeh Shiraziová z kalifornského mesta La Jolla. Lupiny nespôsobuje suchá koža, ale kvasinkám podobná pleseň, ktorá sa živí prirodzenými olejmi na pokožke hlavy a ktorá môže spôsobiť zápaly. Denné umývanie vlasov šampónom pomáha sa tejto plesne zbaviť, dodáva Shiraziová.

Mydlo dráždi, suchá koža trpí

Pre ostatných ale môže byť lepšie, keď sa sprchujú menej často – alebo aspoň pri umývaní premýšľajú nad tým, čo robia. Napríklad ak máte ekzém alebo suchú či citlivú pokožku, mali by ste sa sprchovať raz za dva dni. Mydlo a voda môžu pokožku ešte viac vysušiť a spôsobiť tak podráždenie a svrbenie, hovorí Parková. Príliš časté umývanie môže viesť až k popraskaniu pokožky, čo zvyšuje riziko kožnej infekcie, dopĺňa Garshicková.

Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay Čítajte viac Onkologickí pacienti trpia vedľajšími kožnými problémami. Dotyk vhodnej kozmetiky je dotykom sily

Odborníci preto odporúčajú sprchovanie namiesto kúpania, pretože dlhšie vystavovanie pokožky horúcej, špinavej alebo mydlovej vode ju môže podráždiť. Niektoré typy kúpeľov ale môžu byť prospešné na liečbu rôznych problémov, podotýka Garshicková, ako napríklad sedacie kúpele pre hemoroidy alebo ovsené kúpele pri ekzéme.

Pokiaľ máte suché vlasy a pokožku hlavy, môžete obmedziť umývanie šampónom na raz alebo dvakrát týždenne, hovorí Garshicková. Ľudia s vlnitými alebo kučeravými vlasmi by tiež mali zvážiť menej časté umývanie hlavy.

Intímne partie? Voda je univerzálna

Pokiaľ máte ekzém alebo suchú a citlivú pokožku, ale napriek tomu sa chcete umývať denne, sprchujte sa len krátko a v nie príliš horúcej vode. Zvážte tiež, či mydlom neumyť len tie časti tela, ktoré to najviac potrebujú – podpazušie, rozkrok, ruky, chodidlá a akékoľvek iné časti, ktoré sú viditeľne špinavé.

shutterstock 1296012088 Čítajte viac Chodíte si ľahnúť bez odlíčenia či očistenia pleti? Je to najväčší prehrešok voči pokožke, tu sú dôvody

Opatrnosti nie je nazvyš ani pri umývaní citlivej pokožky v okolí genitálií, pripomína Shiraziová. Zatiaľ čo v okolí vagíny, miešku a v záhyboch slabín je možné použiť neparfémované jemné mydlá, na vagínu, konečník alebo penis je lepšie mydlo nepoužívať. „Použite jednoducho len vodu,“ hovorí dermatologička.

Celkovú suchosť, podráždenosť a svrbenie pokožky môžete minimalizovať výberom jemných alebo tuhých mydiel s hydratačnými zložkami, ako je kyselina hyalurónová. Všeobecne by ľudia mali vyhľadávať neparfumované mydlá. A „keď sa umyjete, pokožku osušte, ale netrite ju uterákom. Kým je vlhká, od hlavy až po päty naneste hydratačný krém,“ dodáva Parková.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #vlasy #sprcha #dermatologička #pleť #mydlo #umývanie #čistota

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...