Onkologickí pacienti trpia vedľajšími kožnými problémami. Dotyk vhodnej kozmetiky je dotykom sily

Zhruba 40 percent populácie v súčasnosti čelí problémom s citlivou pokožkou. Ešte výraznejšie môžu prežívať kožné problémy ako sprievodný vedľajší jav v prípade choroby, ale aj samotnej liečby onkologickí pacienti.

23.12.2022 08:00
debata
Video

VIDEO: S lekárkou Zuzanou Murárovou sme sa zhovárali o kožných problémoch, kožnej toxicite, ktorá trápi onkologických pacientov, ale aj o spôsoboch, ako je možné tieto prejavy zmierniť a zvládnuť tak proces liečby, v rámci ktorej sa často problémy s kožou objavia.

Pri začatí liečby rakoviny je pacient upozornený na možnosti vypadávanie vlasov, stratu chuti do jedla a nevoľnosti. Veľmi málo sa však hovorí o vplyvoch, ktoré môže liečba mať na pokožku. Vedľajšie prejavy na koži pritom môžu veľmi znepríjemniť ako každodenný život, tak aj samotnú liečbu.

zväčšiť Sprievodné kožné problémy pri liečbe... Foto: archív La Roche-Posay
Cítim dotyk sily značky La Roche Posay Sprievodné kožné problémy pri liečbe onkologického ochorenia dokážu veľmi znepríjemniť priebeh liečby. Vhdone zvolená ošetrujúca kozmetika je dôležitá, súčasťou edukácie a osvety je aj kampaň Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay.

Dermatovenero­logička a onkodermatologička Zuzana Murárová, ktorá bola hosťom špeciálnej epizódy relácie Ide o nás, hovorí: „Ľudia, ktorí majú červenú pokožku s vyrážkami, stratia vlasy, majú odlúčené nechty alebo zapálané nechtové lôžka, to nesú veľmi zle. Pretože to iní ľudia vidia.“

Podľa odborníčky je potrebné dať pacientom radu, dôležité informácie. „Najmä potrebujú vedieť informáciu, kedy k tomu dôjde pred liečbou, aby to očakávali. Lebo pacient, ktorý má tú informáciu, ako to bude prebiehať, je pokojnejší, lepšie to prijme, presne vie, kedy má za špecialistom prísť. Ďalej pacient potrebuje vedieť, čo má s tým robiť, ako tomu má predchádzať – keď je zle, ako sa má liečiť a potrebuje aj počuť, že to prejde,“ vymenovala Murárová, podľa ktorej pomáhať môžu odborníci, pacientske organizácie, ale aj rozličné programy a podporné webové stránky.

zväčšiť Onkologický pacient, žena bez vlasov, so šatkou... Foto: archív La Roche-Posay
Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay Onkologický pacient, žena bez vlasov, so šatkou - je ešte častokrát tabu. Nielen odborníci, ale aj my ako spoločnosť, by sme to mali zmeniť. Snaží sa o to aj kampaň Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay.

Jedným z takýchto projektov je aj osvetová kampaň Cítim dotyk sily, za ktorou stojí francúzska kozmetická značka La Roche-Posay – dermatológmi najodporúčanejšia značka v Česku aj na Slovensku. Murárová, ktorá osobne navštívila aj mestečko La Roche-Posay vo Francúzsku, sama túto kozmetiku odporúča aj pre pacientov v rámci onkologickej liečby. Oceňuje však aj osvetový program, ktorému sa značka venuje v materskej krajine už niekoľko rokov. K nemu sa pridalo Česko aj Slovensko.

Anna Julie Slováčková Čítajte viac Anna Julie Slováčková: Nálepku 'tá s rakovinou' by som radšej nemala. Ale zdieľať to neľutujem

„Onkologický pacient, žena bez vlasov, so šatkou – je to stále ešte také tabu. Ale ja si myslím, že treba o tom hovoriť. Naši onkologickí pacienti už prežívajú viac rokov, mnohí sa úplne vyliečia – sú medzi nami, je ich veľa. My jednak špecialisti musíme vedieť, ako im zabezpečiť starostlivosť a radu a ľudia v okolí musia prijať, že pacienti sú tu a podporu potrebujú. Je skvelé, že sú stránky, na ktorých si onkologický pacient, koľkokrát mladá žena, si vie nájsť mnohé informácie a cenné rady, čo má robiť pri strate vlasov, ako si ošetrovať pokožku hlavy, čo má robiť, keď jej začnú problémy s nechtami, aký produkt použiť na suchú kožu a podobne,“ uviedla lekárka Murárová. Viac si už pozrite v našom videu, alebo vypočujte v podcaste.

Podcastovú verziu relácie si vypočujte tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Značka La Roche-Posay sa spojila s onkológmi, dermatológmi a ďalšími odborníkmi a spustila špeciálnu podsekciu na svojich webových stránkach – zatiaľ v českej verzii, ku ktorej pribudne aj slovenská. Tam nájde návštevník portálu články s informáciami, čo v akej fáze liečby očakávať, ako sa o pokožku počas liečby starať a kam sa obrátiť o pomoc. Na webe nechýba ani podporné videá, na ktorých sa podieľali onkologickí pacienti a lekári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Zuzana Murárová #onkologické ochorenia #kožné problémy #Ide o nás

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...