Kritici zniesli pod zem Paltrowovej rady o opaľovaní! Čo robiť, aby sme pleť chránili?

Je populárna a svoju slávu dokázala využiť aj v rámci biznisu. Ten však nie vždy robí radosť odborníkom. Herečka Gwyneth Paltrow sa už viackrát dostala do stretu s lekármi, infektológmi či dermatológmi pre svoje vyjadrenia, ktoré nasledujú tisícky žien.

21.04.2021 09:00
žena, pláž, opaľovanie, slnko Foto:
Opaľovacie prípravky na pleť tváre sú dnes už dostupné v ľahkých a dobre roztierateľných textúrach.
debata

Len nedávno sa tak stalo aj po zverejnení jej videa na portáli YouTube, ktorý prevádzkuje americký magazín Vogue. Časopis pravidelne zverejňuje krátke videá so známymi ženami, ktoré pustia kameru do kúpeľne či pred zrkadlo v spálni a opisujú v nich svoju vlastnú kozmetickú starostlivosť či dávajú rady bežným ženám, ako sa o seba starať, aby ste vyzerali rovnako „hviezdne“.

V prípade plavovlásky, ktorá je dvojnásobnou mamou a spolumajiteľkou značky GOOP s množstvom wellness a kozmetických produktov, sa však vrece doslova roztrhlo s kritickými reakciami. Hviezda dokonca rozhnevala niektorých influencerov v beauty svete natoľko, že neváhali nakrútiť video a dementovať jej vyjadrenia – jedno po druhom.

Medzi najznámejších sa zaradil bloger a youtuber James Welsh, ktorý pravidelne komunikuje s odborníkmi na dermatológiu, kožné ochorenia, ale aj starostlivosť o pleť či vlasy. „V tomto videu odznelo toľko dezinformácií, že to je až nebezpečné,“ vyhlásil vo vlastnom príspevku na adresu Paltrowovej. Azda najviac ho rozhneval postoj slávnej herečky k opaľovacím prípravkom. Paltrow mnohé z nich označila za toxické a pre pleť nebezpečné a tvrdila, že človek si má vyberať len „čisté“ produkty.

James Welsh sa na video pozerá aj z odbornejšieho hľadiska. „Vo vašich opaľovacích prípravkoch nie sú diskutabilné chemikálie alebo prísady. Neexistuje žiaden dôkaz, že opaľovacie prípravky s chemickými filtrami sú škodlivejšie pre vašu pleť ako minerálne a fyzikálne filtre. Nedostanete z nich rakovinu. Áno, v našej krvi možno nájdete stopy opaľovacích prípravkov, ale nie je to také hrozivé, ako to znie a oficiálne organizácie ako napríklad FDA (Food and Drug Administration) stále odporúčajú používať opaľovacie krémy,“ vysvetlil Welsh.

Podľa neho je tiež dôležité prestať s tvrdeniami, že práve chemické filtre v „opaľovákoch“ spôsobia rakovinu. „Nie, viete, čo spôsobí rakovinu? Keď si ten opaľovák na seba nenatriete,“ hovorí zanietene. Podobne reagovala aj vyštudovaná dermatologička Shereene Idris, ktorá sa pridala do skupiny vedúcej polemiku s hollywoodskou herečkou a jej „beauty-rutinou“.

Ľahký fotoprotekčný krém Anthelios Age Correct...
Luxusný omladzujúci pleťový krém na opaľovanie...
+4Hodvábny krém na tvár Nuxe Sun so SPF 50 a s...

Keď si potom vo videu Gwyneth Paltrow opaľovací prípravok aplikuje, veľmi jemnú vrstvu krému si natiera na koreň nosa a pod oči. „Dávam si krém tam, kde vás najviac zasiahne slnko,“ hovorí. Na to reagovali aj mnohí užívatelia priamo na YouTube kanáli Vogue. „Opaľovací krém nie je rozjasňovač,“ napísal jeden. „Vždy, keď sa Gwyneth chopí slova a začne rozprávať o tom, čo je dobré pre našu pleť, umrie jeden vedec,“ neodpustila si sarkazmus ďalšia prispievateľka. Welsh opäť pridáva aj rozumnú argumentáciu.

„Slnko vás zasiahne všade. Slnečné lúče nedopadajú len tam, kde to cítite. Takto sa naozaj neaplikuje opaľovací prípravok. Vlastne je to smiešne a privádzajúce do zúrivosti. To, že Vogue čosi podobné zverejnil na svojom kanáli, je veľmi nebezpečné,“ hovorí Welsh. Podľa neho sa totiž mnoho ľudí práve týmto spôsobom inšpiruje vo vlastnej kozmetickej rutine a starostlivosti, pričom je veľmi nebezpečné, ak preberajú postupy samoodborníkov a zanietencov pre „zdravú a čistú kozmetiku“, za ktorou sa často skrývajú nekvalitné a nefunkčné produkty. Dermatologička Idris tiež potom podotkla, že Gwyneth Paltrow musí byť veľmi nevzdelaná v oblasti starostlivosti o pokožku, keďže robí nezmyselné kroky alebo napríklad tvrdí, že v niektorých krémoch sa používa rovnaká chemická zlúčenina ako v chladiacich zmesiach.

Čo sa týka špeciálne solárnej ochrany, väčšiny odborníkov na pleť (nielen lekárov, ale aj chemikov a vedcov) sa zhoduje na tom, že pokožku musíme chrániť. Zmena podnebia a globálne otepľovanie tiež spôsobujú, že sa predlžuje časť roka, kedy je podľa dermatológov nutné aplikovať opaľovacie prípravky. Niektorí dokonca tvrdia, že by sme tak mali robiť s nezakrytými časťami nášho tela (teda tvár, ruky, krk, uši) po celý rok (a to ani nemusíme žiť v slnečnej Kalifornii, kde býva väčšinu roka Gwyneth Paltrow).

Shereene Idrid na svojom Instagrame zverejnila aj návod na to, koľko opaľovacieho krému a ako by sme ho mali aplikovať na tvár. Podľa nej na ochranu je nutná zhruba polovica čajovej lyžičky krému. Tiež prizvukuje, že opaľovací krém by mal v našej rutine nasledovať ako úplne posledný po všetkých sérach a krémoch.

Solárna ochrana pomáha pleť nielen chrániť pred negatívnymi vplyvmi UVA a UVB žiarenia, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska spôsobovať rakovinu, ale rovnako sa podieľa aj na tom, aby naša pokožka pomalšie starla v dôsledku vystavenia sa slnečným lúčom. Hoci posledné dni prekvapili chladom, už čoskoro sa objavia vyššie teploty a s nimi aj potreba pokožku tváre chrániť. Pokojne aj pár mesiacov pred oficiálnym štartom letnej sezóny v plavkách. Odmenou vám bude zdravá (a aj mladšie vyzerajúca) pokožka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gwyneth Paltrow #kritika #Vogue #YouTube #tvár #opaľovanie #solárna ochrana #James Welsh

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...