Posun času? Môže priniesť problémy so spánkom aj priberanie. Tieto bylinky dokážu pomôcť, ale tiež...

Počas uplynulého víkendu sa opäť posunul čas. Odborníci často upozorňujú na to, že tento jav môže negatívne vplývať na našu kvalitu spánku. Čo sa s telom deje?

31.10.2023 00:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Nemôžete dobre spať odkedy sa zmenil čas?
debata

„Náš organizmus dokáže vyviesť z rovnováhy aj jedna hodina a hoci je negatívnych vplyvov viacero, všetky sa točia okolo zmeny pravidelnosti nášho biologického rytmu,“ vysvetlila farmaceutická laborantka Tatiana Kocúrková.

Posun času môže spôsobiť aj priberanie

Ak sa biorytmus z nejakého dôvodu rozladí, problém môže nastať najskôr so spánkom, neskôr s výkonnosťou a vyústiť to môže až k rôznym ochoreniam. Negatívne môže ovplyvňovať aj stravovacie návyky.

Psychológ Matěj Krejčí. Čítajte viac Mobil v rukách detí je ako dopamínový šok. Začne na vás kričať, ak mu ho nechcete dať? Je to znak závislosti

„Vynecháme obed, lebo vtedy ešte nie sme hladní a kompenzujeme si to prejedaním sa v neskoršej hodine. Alebo pridáme nejaké jedlo navyše ešte behom dňa, no váha ide nahor a nevieme prečo,“ ozrejmila. Posun času teda môže zasiahnuť niekoľko rituálov nášho dovtedajšieho fungovania.

Pohyb pomôže, aj tvrdší matrac

Ak sa tak stane, je dôležité narušený biorytmus čo najskôr upraviť. Farmaceutka odporúča napríklad dobrý spánok, ku ktorému prispieva napríklad pravidelné cvičenie či šport. „Z pohybu postačí 30-minútová chôdza, joga alebo fitnes tréning,“ spresnila Kocurková.

Dôležitý je taktiež zdravý životný štýl, obmedzenie alkoholu či elektronických zariadení. „Nesmie chýbať pohodlná posteľ s tvrdším matracom a chladnejšia tmavá miestnosť, pretože melatonín, spánkový hormón, je produkovaný epifýzou výhradne v tme,“ dodala.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

Pri rozhádzanom biorytme zaberie aj zdravá a pravidelná stravu. Do jedálnička skúste zaradiť viac ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, kvalitné tuky a bielkoviny. Naopak – mali by ste obmedziť jednoduché sacharidy a nenasýtené mastné kyseliny.

Levanduľa aj medovka

Pri zmene času môžu byť nápomocné aj niektoré výživové doplnky, a to hlavne už vyššie spomínaný melatonín. Funkčné sú však bylinky, bylinkové čaje a výluhy alebo preparáty s obsahom bylín. Medzi rastliny, ktoré pomáhajú k upokojeniu a úprave spánkového rytmu sa radí napríklad valeriána, chmeľ, medovka či materina dúška.

bylinky, fytoterapia, stres, proti stresu, proti úzkosti, úzkosť, čaj, ovocný čaj Čítajte viac Bylinné čaje, ktoré vás nielen osviežia, ale navodia aj príjemnú atmosféru

Podľa Kocurkovej sa dá použiť aj aromaterapia. „Funguje najmä levanduľová silica,“ zdôraznila. Vrecúško s levanduľou si môžete položiť aj ku posteli, prípadne ho počas dňa nechať pod vankúšom a pred spaním ho dať bokom. doplnila. Popri bylinkách nezabúdajte ani na príjem vitamínov C, D, zinku, či napríklad betaglukánu a omega 3 mastných kyselín.

Naše telo vie, ako má spať. My by sme mu to len mali dovoliť, hovorí Tomáš Eichler
Video
Zdroj: TV Pravda

Vo video-rozhovore tiež nájdete:
- kto sa podieľa na šírení osvety za zlepšenie spánku
- ako môže pri spánku pomôcť terapia a ako zase tabletky na spanie
- čo hovorí odborník na spánok o poobedňajšom šlofíku
- prečo starší ľudia spia menej a prerušovane
- prečo je pre mozog dôležitá spánková hygiena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #spánok #biorytmus #posun času

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich potrebuje.
Nebuďte lenivý a pokúste sa každý deň spraviť aspoň...

+ Nezabúdajte na starostlivosť o svoje telo, práve teraz to potrebuje.
Pracovné úspechy budú odrazom vašej tvrdej...