Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

Odborníci hovoria, že každým rokom sa kvalita aj dĺžka nášho spánku zhoršuje. Nedávny prieskum potvrdil, že situácia na Slovensku kopíruje vývoj vo svete a Slováci majú problémy so spánkom.

19.10.2023 00:00
debata (1)

Vo video-rozhovore tiež nájdete:
- kto sa podieľa na šírení osvety za zlepšenie spánku
- ako môže pri spánku pomôcť terapia a ako zase tabletky na spanie
- čo hovorí odborník na spánok o poobedňajšom šlofíku
- prečo starší ľudia spia menej a prerušovane
- prečo je pre mozog dôležitá spánková hygiena

Naše telo vie, ako má spať. My by sme mu to len mali dovoliť, hovorí Tomáš Eichler
Video
Zdroj: TV Pravda

„Človek, ktorý nemá dostatok odpočinku, je zábudlivý, nekoordinovaný, horšie komunikuje, pomalšie rozpráva, má sklon k agresivite. Môže byť chorľavejší, mať slabšiu imunitu a často pociťovať hlad,“ opísal negatívne následky chýbajúceho spánku neurovedec a odborník na spánok Tomáš Eichler.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Aká je najlepšia poloha pre spánok, keď bojujete s chrápaním, bolesťou krku či chrbta? A čo vznik vrások?

V rozhovore pre Pravdu uviedol, že situácia sa síce pomaly mení, čo sa týka osvety – faktorov, ktoré vplyvajú na náš spánok, však stále pribúda. „Západná spoločnosť je orientovaná na výkon. Symbol úspechu je mať veľa peňazí, veľa pracovať. Tento stres nás ovplyvňuje,“ vysvetlil Eichler. Vplyv však majú aj iné faktory.

Neurogenetik a odborník na spánok Tomáš Eichler. Foto: Media Central
Tomáš Eichler Neurogenetik a odborník na spánok Tomáš Eichler.

„Umelé osvetlenie, prostredie, výživa, ale takisto môže na nás vplývať politická situácia, socioekonomické faktory. Ak mám malý plat, problém platiť účty, môžem mať takú veľkú úroveň stresu, že to zhoršuje aj môj spánok. Ak je niekde vojna, tiež sa necítime v bezpečí. Toto sú všetko faktory, ktoré majú vplyv. Ak má niekto zhoršené vzťahy, tiež to môže zhoršiť spánok a pre zhoršený spánok môžeme mať zhoršené vzťahy – je to taký začarovaný kruh. Keď máme horší spánok, tak nám to zhorší duševné zdravie všeobecne,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu Tomáš Eichler, ktorý pôsobí ako doktorand na Viedenskej univerzite.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Menej spíte? Určite nestihnete viac? Život sa vám rapídne skráti, chcete vedieť ako?

Špeciálnu kategóriu potom tvoria digitálne technológie a modré svetlo, s ktorými zhoršujeme kvalitu nášho spánku aj bez toho, aby sme prežívali stres z iných okolností. Ako ukázal prieskum SPP, ktorý vznikol v rámci projektu Digitálna očista, bezmála polovica z nás si nosí do postele mobil, prípadne tam pracuje na laptope alebo pozerá z postele televíziu. Čo na to hovorí odborník na spánok Tomáš Eichler? Pozrite si naše video.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Telo #kvalita #spánok #psychika #digitálne technológie #Tomáš Eichler

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Dnes na sladkosti zabudnite, dajte si radšej ovocie.
Je čas nato aby ste kontrolovali hlavne sami seba, myslite...