Bylinné čaje, ktoré vás nielen osviežia, ale navodia aj príjemnú atmosféru

Môžete ho popíjať vlažný po zotmení, ale rovnako aj ako chladný nápoj počas horúcich dní. Stačí si vybrať tie správne bylinky a máte chutný a účinný čaj. Pritom mnoho z týchto rastliniek si môžete vypestovať aj doma, na záhrade, okne, či na terase.

04.09.2023 08:09
bylinky, fytoterapia, stres, proti stresu,... Foto:
Ktoré čaje sú tie pravé na leto?
debata

Domáci čaj na mnoho spôsobov

Zabudnite na mýtus, že čaj sa hodí len do chladných dní. Opak je pravdou a dosvedčí vám to každý, kto kedy navštívil horúce krajiny Blízkeho východu a arabských kútov sveta. Čím horúcejšia krajina, tým väčšia obľuba čaju. Poďte to skúsiť aj vy. Pochutíte si a získate skvelé účinky pre telo. Ktoré čaje sú tie pravé na leto?

Čaj z černicových listov

Do hrnčeka dajte 1–2 lyžičky sušených černicových lístkov, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Podávajte s trochou medu alebo plátkom citróna. Rovnakým spôsobom možno tento čaj pripraviť aj z čerstvých listov, len ich treba aspoň 5 na jeden hrnček. Takýto čaj je prospešný pre trávenie a imunitu.

Jahody v hlavnej úlohe

Pri tomto čaji máte dve možnosti. Použiť listy a samotné plody. Recept z plodov je jednoduchý. Do hrnčeka dajte 5 čerstvých jahôd, pridajte 1 lyžičku medu a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 5 minút a potom sceďte. Na hrnček čaju z listov budete potrebovať 1–2 lyžičky sušených jahodových listov. Prelejte ich vriacou vodou a nechajte lúhovať 5–7 minút. Môžete tiež použiť čerstvé listy. Stačí, ak ich opláchnete pod tečúcou vodou a nasekáte na menšie kúsky. Vsypte ich do hrnca a zalejte horúcou vodou. Nápoj nechajte lúhovať 10 minút. A potom už len popíjajte. Jahody sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu kože a znižujú zápaly.

sedmokráska Čítajte aj Čaj zo sedmokrások. Jeho účinky vás prekvapia

Čaj z bobkového listu

Trochu netradičný, iný, možno nie úplne najchutnejší čaj na svete, ale v lete sa hodí, pretože je skvelý na tráviace problémy, ktoré nás v lete často postihujú. Do hrnčeka dajte 2–3 bobkové listy a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte lúhovať 5 minút a potom listy odstráňte. Aj keď čaj z bobkového lístia môže pôsobiť na prvý pohľad zvláštne, jeho blahodárne účinky sa predovšetkým na území Ázie využívajú už po stáročia.

Čaj z rozmarínu

Jednu lyžičku sušených rozmarínových lístkov dajte do hrnčeka a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 7–10 minút. Ak si chcete pripraviť čaj z čerstvého rozmarínu, rozdrvte ho v mažiari. Pozor, rozmarínová chuť je výrazná, takže lístky pridávajte postupne. Rozmarín podporuje pamäť, zlepšuje koncentráciu a má antioxidačné účinky.

Unikátna šalvia

Recept je podobný ako pri iných čajoch. Do hrnčeka dajte 1 lyžičku sušených šalviových lístkov a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 5 minút. Šalvia má antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré podporujú zdravie ústnej dutiny. Pomáha tiež s rozbúrenou mysľou, nespavosťou a s dýchacími ťažkosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #černice #čaj #jahody #šalvia #rozmarín #rozmarínový čaj #bobkový list #letné osvieženie #šalvia lekárska

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...