Nie je to len otravné, ale môže to byť aj trvalý problém, ak sú na vine plesne alebo baktérie, ktoré sa usadili na miestach, ktoré je ťažké vyčistiť. Aby sme tomu zabránili, je treba vedieť, odkiaľ sa tento zápach šíri, aj to, ako mu predísť.

Trochu zápachu v chladničke – to je celkom normálny jav, keďže v nej uchovávame syry, mäso, ryby a podobne. Preto sa na dlhú dobu nedá úplne zabrániť tomu, aby sa pri otvorení chladničky neobjavili vône jedla. Môžeme však tento jav aspoň čiastočne minimalizovať tým, že otvorené potraviny alebo tie, ktoré majú zvlášť intenzívnu vôňu (napríklad isté druhy syrov), uskladníme v hermeticky uzatvárateľných nádobách. Zelenina by mala smerovať do špeciálnej zásuvky v dolnej časti, čo tiež pomáha tlmiť zápach.

Ak chceme problému naozaj dôkladne predchádzať, je potrebné vykonať dôkladné čistenie chladničky. Je potrebné vyprázdniť všetky poličky, aby sme sa mohli dôkladne dostať na všetky miesta. Často to nie sú pokazené potraviny, ktoré zapáchajú, ale baktérie či plesne, ktoré sa vytvorili v štrbinách chladničky. Pri čistení by ste im mali venovať osobitnú pozornosť.
Odtokový žľab a otvor odtoku – vo vnútri chladničky, na spodnej časti zadnej steny, sa nachádza žľab a malý otvor odtoku, ktoré slúžia na odvádzanie kondenzovanej vody, ktorá sa pravidelne vytvára vo vnútri. Je dôležité, aby sa tu neusadili žiadne zvyšky jedla, aby sa predišlo tvorbe zápachu. V prípade upchatia sa otvor odtoku jednoducho vyčistí vatovým tampónom.

Mriežka odvádza teplo z chladničky a nachádza sa na zadnej časti zariadenia. Znečistený alebo zaprášený kondenzátor môže v spojení s teplom vytvárať nepríjemné vône.
Pod chladničkou sa môžu takisto hromadiť zvyšky potravín, ktoré môžu byť zodpovedné za zápach. Najmä svetlé tekutiny (ako smotana alebo mlieko) sú ľahko prehliadnuteľné, ale môžu rýchlo skysnúť. Preto je dôležité pravidelne čistiť aj tento priestor.