Ktorá zelenina nepatrí do chladničky? Neplytvajte potravinami, triky a tipy vám pomôžu minimalizovať odpad v kuchyni

V chladničke skladujte potraviny podľa teplotných zón - aj to je jeden z tipov, ako prestať plytvať potravinami. Aké sú ďalšie odporúčania?

21.07.2023 14:00
chladnička, žena, potraviny, plytvanie, zelenina Foto:
Stále vyhadzujete veľké množstvo potravín?
debata

1. Svoje nákupy si vopred plánujte a nakupujte len to, čo potrebujete – vopred si napíšte zoznam a radšej robte viac malých nákupov počas týždňa.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

2. Nenakupujte potraviny, keď ste hladná – ťažšie sa odoláva potravinám, na ktoré máte práve chuť.
3. Nenakupujte do zásoby – nenakupujte zvýhodnené rodinné balenia a super výhodné akcie a ponuky.
4. Pri kúpe si na obaloch všímajte dátumy spotreby – potraviny s krátkym dátumom spotreby nakúpte len vtedy, ak ich chcete okamžite spotrebovať.

chladnička, skladovanie potravín Čítajte viac Neplytvajte! Poznáte rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a spotrebujte do...?

5. Naučte sa správne skladovať potraviny podľa odporúčaní na obale (hlavne ovocie a zeleninu) – ak takéto potraviny neviete spotrebovať čerstvé, tak ich zamrazte, vysušte alebo konzervujte.
6. Varte také množstvo jedla, ktoré hneď aj spotrebujete – nevarte si do zásoby na dva či tri dni. Ak predsa len uvaríte viac jedla, tak sa oň podeľte so susedmi alebo známymi.
7. V chladničke skladujte potraviny podľa teplotných zón – vrchné poličky sú určené pre syry, vajcia, maslo; v stredných poličkách skladujte mliečne výrobky, údeniny, polotovary a na spodných poličkách potraviny, ktoré sa rýchlejšie kazia (uvarené jedlo, mäso). Do dolných oddelených priehradok dávajte ovocie a zeleninu ( nie všetky druhy patria do chladničky, nepatria sem paradajky, cibuľa, cesnak, banány, citrusy či zemiaky) a do dvierok chladničky uložte pochutiny a nápoje.
8. Otvorené potraviny (ako napríklad šunka, salámy) preložte do uzatvárateľných nádob, vhodné sú napríklad vákuové.
9. Pri varení využívajte svoju kreativitu – z potravín môžete spotrebovať aj rôzne zvyšky a odrezky. Viete z nich spraviť polievku, pridať ich do rizota alebo k cestovinám. Prezreté ovocie a zeleninu použite na prípravu smoothies či do koláčov.
10. Premeňte odpad z potravín na kompost – všetky šupky z ovocia a zeleniny, zvyšky varenej stravy aj potraviny, ktoré sa vám pokazia, skompostujte v domácom kompostovisku, prípadne ich vytrieďte do nádoby na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #skladovanie potravín #plytvanie potravinami

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich potrebuje.
Nebuďte lenivý a pokúste sa každý deň spraviť aspoň...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju potrebuje v každom období.
Snažte sa byť milý na svojich kolegov, ak...