Hore či dole? Kam v chladničke patrí šunka a kam syr?

Chladnička by nemala byť preplnená na prasknutie a každá potravina má v nej vyhradené miesto.

23.04.2016 17:00
chladnička, zápach, pachy, potraviny Foto:
Jednoduchými úkonmi obmedzíte zbytočné vyhadzovanie potravín po dobe spotreby.
debata

Po príchode domov z veľkého nákupu máte jediný cieľ – čo najrýchlejšie sa zbaviť nakúpených potravín. Z tašiek vyberáte farebné tégliky, kusy zeleniny či mäsa a bez rozmyslu ich napcháte na prvé voľné miesto v chladničke. Na preplnených poličkách navyše na svoju chvíľu čakajú aj zvyšky z nedeľného obeda… Ak si dáte na uskladnení potravín záležať, ostanú dlhšie čerstvé a zároveň sa vyhnete plytvaniu. Ako na to?

Ešte predtým, ako sa pustíte do ukladania nakúpených potravín, skontrolujte tie, ktoré už v chladničke máte. Pri umiestňovaní vecí dodržiavajte pravidlo FIFO (First-In-First-Out) – to znamená, že nové potraviny sa ukladajú za tie, ktoré už v chladničke máte dlhší čas. Jednoduchým pravidlom obmedzíte zbytočné vyhadzovanie potravín kvôli uplynutej dobe spotreby.

Najnižšia teplota v chladničke je na najspodnejšej polici (2 °C), následne teplota v chladničke stúpa v priemere o jeden stupeň na každej polici smerom hore.

Spodná polica je vhodná na uskladnenie mäsa a rýb, ktoré by mali byť umiestnené na poličke v špeciálnych nádobách, aby baktérie z mäsa nekontaminovali ostatné potraviny. Na túto poličku patria aj všetky mäsové výrobky – šunka, saláma, mleté mäso, párky…

Na stredných policiach (4 – 5 °C), zväčša sú vo výške očí, by sa malo skladovať mlieko a mliečne výrobky ako jogurty, tvaroh, smotana, dezerty a takisto potraviny s označením „po otvorení uchovajte v chlade“.

Na vrchnej polici (8 – 10 °C) skladujeme potraviny s predĺženou trvanlivosťou, zvyšky hotových jedál alebo syry.

Najteplejším miestom v chladničke sú poličky umiestnené vo dverách (10 – 15°C). Tie sú určené pre produkty, ktoré vyžadujú len mierne chladenie ako vajcia, horčica, kečup, rôzne dressingy či nápoje.

Zásuvky na dne chladničky sú určené na zeleninu a ovocie. Mali by byť od seba oddelené a nemali by ste ich skladovať v mikroténových vreckách. Nie všetky druhy ovocia a zeleniny však patria do chladničky.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #chladnička #ženský magazín MiA #uskladnenie potravín #pachy

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...