Tieto potraviny naozaj nikdy nedávajte do chladničky

Chladnička nie je dokonalý priestor na uchovávanie každej potraviny. Sú nápoje a jedlá, ktorým chladnička preukázateľne predlžuje životnosť. Mnoho sú dokonca na skladovanie v chladničke odkázané. Avšak niektorým vyslovene škodí.

13.02.2023 07:00
med, medovina Foto:
Med sa pri nízkych teplotách zráža a kryštalizuje.
debata (3)

Med

Vyžaduje si skladovanie na tmavom a chladnom mieste. No rozhodne nepatrí do chladničky. Med sa pri nízkych teplotách zráža a kryštalizuje. Pri izbovej teplote vydrží oveľa dlhšie, než by ste si mysleli. Chladnička teda nepomôže udržať ho dlhšie čerstvý. Práve naopak, jeho životnosť skráti.

Zemiaky

Nízke teploty premieňajú zemiakový škrob na cukor, čo má za následok príliš sladkú chuť a hrubú textúru plodiny. Namiesto toho ich uchovávajte v papierovom vrecku v chladnej a tmavej pivnici, alebo špajzi.

Cibuľa

Táto surovina potrebuje pri skladovaní cirkuláciu vzduchu, aby zostala čerstvá. Preto ju uchovávajte v papierovom vrecku s otvormi a v chladnejšej miestnosti. Ale pozor, ďalej od zemiakov, pretože by ich mohli veľmi rýchlo infikovať pachom cibule a vlhkosť by podnietila ich zahnívanie.

5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy Čítajte aj 5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy

Chlieb

Chladnička síce drží pleseň na uzde, no zároveň vysuší bochník. Preto chlieb určite nedávajte na poličky v chladničke. Namiesto toho ho radšej do mrazničky. Tá ho udrží prakticky ako čerstvý. Najlepšie je však chlieb skonzumovať do pár dní a uchovávať ho v chlebníku.

Jablko

Máme ich radi studené a chrumkavé. Takéto jablko je osviežujúce, ale ak ho necháte v chladničke, stratí svoju chrumkavú sviežosť a znamenitú chuť. Opäť je to plodina ktorá patrí do špajze. Ale pokojne vám pár dní vydrží aj v miske s ovocím pri izbovej teplote.

Káva

Vlhkosť v chladničkách spôsobuje znehodnotenie kávových zŕn, čo znamená, že pri ich príprave sa už nedá vrátiť silná a výrazná chuť, po ktorej túžite. Na uchovávanie kávy je vhodná izbová teplota a vzduchotesná nádoba.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #med #zemiaky #káva #cibuľa #jablko #chladnička #skladovanie potravín #čerstvé potraviny

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...