Čistenie chladničky nie je veda, ale... Postupujte prakticky, tu je návod

Chladnička je plná potravín, o ktorých máme nie vždy presný prehľad.

16.12.2020 09:00
chladnička, umývanie, žena Foto:
Ako často čistíte chladničku?
debata

To môže viesť k nepozorovanému množeniu plesní, ktoré určite nie sú žiaduce – ani v chladničke, ani na tanieri. Aby ste tomu zabránili, mali by ste chladničku čistiť pravidelne, to znamená, každé štyri až šesť týždňov. A zároveň sa treba vyhnúť niektorým chybám.

Pred samotným čistením musíme z chladničky vybrať všetky potraviny, predtým ešte treba pripraviť miesto, kam ich na potrebný čas odložíme. Samozrejme, malo by ísť o čisté, pre potraviny hygienicky nezávadné miesto. Pre našu bezpečnosť je tiež vhodné chladničku vypnúť. Pripravte si špongiu a dve utierky z mikrovlákna. Neskôr môžete tiež použiť špeciálnu kefku alebo zubnú kefku na vyčistenie úzkych špár v chladničke či tesnenie na dvierkach.

Zvoľte vhodný čistiaci prostriedok. Ideálnou voľbou sú ekologicky nezávadné čistiace prostriedky, ktoré sa už dajú kúpiť v drogérii. Takisto si môžete pomôcť tým, čo máte doma – octom či práškom do pečiva, ktoré je nutné zriediť s vodou a poslúžia na čistenie chladničky. Takisto pohltia nežiaduce pachy. Vyhnite sa prostriedkom, ktoré nie sú špeciálne určené pre čistenie chladničky – ich zbytky by sa mohli dostať na skladované potraviny a následne aj na váš tanier. Týka sa to aj chemikálií z čistiacich prostriedkov.

Pri samotnom čistení postupujte zmysluplne, v praktickom poradí. Vyčistite v chladničke všetky priehradky a zásuvky. Najlepšie sa čistia vo vani či v umývadle. Ak nemôžete priečinky vybrať, postupujte zhora nadol, aby ste zabránili znečisteniu vyčistených políc padajúcimi nečistotami. Potom sa venujte stenám a dvierkam, na ktoré sa zvykne pri čistení zabúdať. Nakoniec použite kefku na čistenie ťažšie dostupných plôch či škár, gumeného tesnenia. Zvyšnú vlhkosť odstráňte čistou handričkou z mikrovlákna a suché priehradky a zásuvky vložte späť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #upratovanie #chladnička

+ Dnes si poriadne oddýchnite, vaše telo si zaslúži pokoj.
Vzdelanie berte ako investíciu do budúcnosti,...

+ Nájdite čas na relax, je to dôležité pre vaše zdravie a šťastie.
Aj vy musíte dodržiavať určité pravidlá, aj čo...