Káro, kam sa pozriete a s ním... dokonalé dámske saká, šaty aj trenčkoty! Hviezdy na prehliadke Burberry ukázali, čo môžu milovať aj Slovenky

Módne dianie sa nezastaví ani na chvíľu. Londýnska metropola ožila prehliadkami nových kolekcií. Nemohla chýbať ani tradícia a klasika.

21.02.2024 00:00
Lori Harvey Foto: ,
Modelka a influencerka Lori Harvey pred prehliadkou britskej značky Burberry Jeseň/Zima 2024, ktorá sa konala v Londýne.
debata

V zozname britských odevných firiem ju reprezentuje, či už z hľadiska domáceho obyvateľa, ale aj v celosvetovom vnímani, značka Burberry. Založil ju v roku 1856 Thomas Burberry, pričom jeho cieľa bol v prvom rade vyrábať odevy, ktoré budú chrániť Britov pred nástrahami tamojšieho počasia. Postupne sa však z odevnej značky funkčného a úžitkového oblečenia stala jedna z najznámejších ostrovných firiem vyrábajúca luxusné odevy a operujúca na trhu s prémiovou módou.

Katie Holmes Čítajte viac Doma majú kabelku tejto značky tisícky Sloveniek, slávne celebrity ju zbožňujú tiež. Namiesto loga však nosia... poriadne zvodné kúsky

Už počas prvej svetovej vojny vznikli prvé trenčkotové kabáty, v tom čase určené pre vojakov v armáde – dnes jeden z trendových kúskov garderóby každého módneho fanúšika. Aj slávny károvaný vzor, typický pre Burberry, sa môže pýšiť viac ako storočnou históriou. Značka ho začala používať v dvadsiatych rokoch minulého storočia a následne si ho nechala aj registrovať ako exkluzívny vzor.

Topmodelka Georgia May Jagger pred prehliadkou...
Modelka a influencerka Lori Harvey pred...
+27Liberty Ross pred prehliadkou britskej značky...

Na prehliadke v Londýne, ktorá sa konala v pondelok večer, nechýbali ani trenčkotové kabáty, ani károvaný vzor. Treba však dodať, že pri viac ako 130-ročnej histórii sa dnes už prístup tvorcov voľne pohybuje okolo trendových prvkov, snaží sa inovovať a reinterpretovať kódy značky a prinášať Britom aj celému svetu módu, ktorá osloví aj najnáročnejšieho zákazníka.

Herečka a držiteľka Oscara Olivia Colman pred... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Olivia Colman Herečka a držiteľka Oscara Olivia Colman pred prehliadkou britskej značky Burberry Jeseň/Zima 2024, ktorá sa konala v Londýne.

V pondelok oslovila nepochybne desiatky celebrít, pretože známych tvárí bolo v prvom rade azda viac ako modeliek na móle. Prišli herečky, speváčky, herci či modelky – väčšina z nich v odevoch z aktuálnej kolekcie pod taktovkou dizajnéra Daniela Lee.

Fendi, Miláno, Jeseň/Zima 2024-2025 Čítajte viac Keď sa mesto spojí s vidiekom v luxusnom súlade: Pánsku módu Fendi inšpirovala aj slávna žena z kráľovskej rodiny

Populárne káro sa dočkalo farebnej reinterpretácie v kombináciach oranžovej a tehlovej či fialovej so sivou. Objavili sa však aj retro potlače kvetinových vzorov, na saténe a hodvábe potlačené dahlie či margarétky alebo voľnejšie verzie trenčkotových kabátov – tentoraz nie v béžovej, ale antracitovej či čiernej farbe.

Topmodelka Lila Moss na prehliadke britskej... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Lila Moss Topmodelka Lila Moss na prehliadke britskej značky Burberry Jeseň/Zima 2024, ktorá sa konala v Londýne.

O tom, že značka chce (a dokáže) obliecť každú generáciu, svedčil aj výber hostí. Vedľa modeliek ako Iris Law či Cara Delevingne sa objavila napríklad držiteľka Oscara Olivia Colman alebo niekdajšia topmodelka Liberty Ross. Skrátka neprišli ani páni, pričom ich šatníkové voľby poukazovali na schopnosť Burberry obliecť mladých džentlmenov a dodať im zároveň trochu rebelského šmrncu.

848018297 Čítajte viac Móda hviezd z cien BAFTA: Uchvátila Emily Blunt aj dcéra Phila Collinsa. Veľké prekvapenie večera? 'Princezná Kate' s novým účesom

Samotná nová kolekcia, ktorú firma prezentovala v Londýne, sa potom pokúsila sústrediť opäť na britské dedičstvo a to najlepšie, čo krajina má. Nielen v kontexte histórie Burberry, ale aj módy ako takej. Na móle sa tak objavili slávne domáce modelky ako Lily Cole a Lily Donaldson či Edie Campbell alebo jej menovkyňa – supermodelka Naomi.

Britská topmodelka Lily Cole ako jedna z... Foto: SITA/AP, Scott A Garfitt
Lily Cole Britská topmodelka Lily Cole ako jedna z modeliek na prehliadke Burberry Jeseň/Zima 2024 v Londýne.

Výsledok je najlepšie vidieť, aj preto sme pre vás pripravili veľkú galériu. Jednotlivé známe tváre nepochybne inšpirujú ženy (aj mužov) rôznych generácií. Náš tajný tip – nohavicový kostým s oversized sakom so zvýraznenými ramenami alebo šaty s priam psychedelickou florálnou potlačou. A budete kráľovnou ulice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Cara Delevingne #trend #káro #Burberry #trenčkot #Olivia Colman #Lori Harvey

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...