Svet sociálnych sietí ovládol trend mafiánskych manželiek - štýl plný okázalosti inšpiruje aj 'dobré' dievčatá. Je to oslava zločinu?

Módny trend takzvanej mafiánskej manželky, čiže mob wife, ktorý zaplavil Tiktok a ďalšie sociálne siete, je viac ako len francúzska manikúra a kožuchy. Zameriava sa na nápadné symboly bohatstva získaného mimo mantinelov právneho štátu, napísal denník The New York Times (NYT).

17.02.2024 00:00
842513701 Foto:
Sarah Arcuri (29) oblečená v štýle mob wife zachytená na zábere z vlastnej sociálnej siete.
debata

Nestane sa každý deň, aby sa Francis Ford Coppola vyjadril k trendu na TikToku. Urobil však výnimku ohľadom módneho štýlu takzvanej mafiánskej manželky, čo je krikľavé spojenie kožuchov, kože a leopardích potlačí. V nedávnom príspevku na Iinstagrame tento štýl režisér Krstného otca prirovnal ku Connie Corleoneovej, postave zo známeho filmu, ktorú stvárnila jeho sestra Talia Shire. Je to podľa neho „zvodná a rozkošná talianska princezná“.

Katie Holmes Čítajte viac Doma majú kabelku tejto značky tisícky Sloveniek, slávne celebrity ju zbožňujú tiež. Namiesto loga však nosia... poriadne zvodné kúsky

Stovky videí na sociálnej sieti ukazujú mladé ženy bez zjavnej väzby na organizovaný zločin, ktoré sa pokúšajú priblížiť tomuto vzhľadu, ku ktorému zvyčajne patria výrazné šperky a ešte výraznejšie očné linky. TikTok chrlí každých niekoľko mesiacov nové módne štýly, ktoré sa však značne líšia svojím reálnym vplyvom na obliekanie mimo obrazovky. Čo teda poháňa túto novú idealizáciu žien na hrane zákona?

Staronové ikony?

Najzákladnejšia verzia zahŕňa prehodenie kožuchu – pravého alebo umelého – cez čierny outfit. Starostlivé študentky tohto vzhľadu ho dopĺňajú červenými nechtami, vyfúkaným účesom a slnečnými okuliarmi. Všetky snahy ale prídu navnivoč, ak outfit nesprevádza patričné vystupovanie, tvrdia zástancovia tohto štýlu.

Herečka Edie Falco a jej typická podoba na... Foto: Profimedia
94881710 Herečka Edie Falco a jej typická podoba na zábere v seriáli Sopranovci. Záber pochádza z roku 2002.

„Je to výrazné, odvážne a nekompromisné,“ hovorí 29-ročná Sarah Arcur z New Jersey, ktorá sa tak oblieka už od strednej školy. Tvrdí, že ju inšpirujú okázalo oblečené ženy z jej taliansko-americkej rodiny i reality šou Mafiánske manželky či Paničky z New Jersey. Arcuri o vizuále mafiánskych manželiek píše už od roku 2022, no záujem o tento trend vzrástol až začiatkom tohto mesiaca.

Užívatelia TikToku väčšinou siahajú po príkladoch fiktívnych mafiánskych manželiek (a priateliek), ako je Carmela Soprano, postava Edie Falcovej zo seriálu Rodina Sopranovcov. Na videách synchronizujú pohyby pier a zvuku so scénami jej hádok s Tonym Sopranom (James Gandolfini) a zdieľajú snímky Falcovej s francúzskou manikúrou a vyfúkanými vlasmi. Iní poukazujú na jej kolegyňu zo seriálu Dreu de Matteovú alebo na postavu Lorraine Braccovej z filmu Mafiáni.

Margot Robbie v kreácii Vivienne Westwood z roku 1998 Čítajte viac Rok výroby 2003, 1998 a dokonca aj 1949! Hviezdy podľahli ošiaľu šiat z archívu a vyzerajú v nich úchvatne, pozrite si s nami TOP kreácie

Keď už je reč o Sopranovcoch, mnoho užívateľov sociálnych sietí sa domnieva, že tento trend nastolila spoločnosť HBO v súvislosti s rozsiahlymi propagačnými aktivitami k 25. výročiu tohto seriálu. Hovorca stanice Jason Mulderig trend označil za jasný dôkaz trvalého vplyvu kultového seriálu na kultúru, k jeho vytvoreniu sa však neprihlásil.

Trendov sú desiatky, striedajú sa pravidelne

Arcuri a ďalší považujú zaujatie TikToku mafiánskymi manželkami za reakciu na minimalistickú dokonalosť, ktorá sa niekedy presadzuje na vizuálnych platformách. V minulom roku sa objavil trend takzvaných čistých dievčat (clean girl aesthetic) – predstavte si béžové svetre a ulízané účesy – a „tichý luxus“ (stealth wealth), ktorý uprednostňoval jemné náznaky bohatstva.

Typicky trendy TikToku prebiehajú nejako takto: Identifikujú dlhodobo zavedený štýl (napríklad bohaté staršie ženy nosiace kardigány) a dajú mu nové chytľavé označenie (Pobrežné babky – Coastal Grandmothers). V tomto prípade existuje veľa ľudí, ktorí sa obliekajú v štýle zachytenom v seriáli Rodina Sopranovcov spred 25 rokov, a niektorí z nich sa vyhraňujú proti tomu, že ich vzhľad bol prebalený do „trendu“. Až čas ukáže, koľko ľudí sa takto začne obliekať len preto, že to náhodou videli na TikToku.

Vo väčšine populárnych vyobrazení je mafiánska manželka, aj keď je sama mocná, doplnkom mocnejšieho muža – jej sex-appeal, krása a štýl odrážajú jeho moc. To, čo mafiánska manželka vie alebo nevie o svojej vlastnej situácii, vytvára jej dramatickú príťažlivosť: Je bezradná, nemá v nezákonnej sfére svojho muža žiadny skutočný vplyv? Alebo je bystrá, pozerá sa bokom a užíva si jeho peniaze? Bez ohľadu na to, výmenou za mlčanie môže ísť nakupovať.

asymetria, kabelka, Čítajte viac Toto nie je žiadna nuda, dámy! Trendom medzi kabelkami v roku 2024 je asymetria, čudné tvary a vybočiť z davu

„Aby ste sa mohli pohybovať v tomto životnom štýle ako sme videli z filmov a seriálov, musíte mať v sebe určitú tvrdosť. Môžu si obliekať, čo chcú, a prejde im to,“ povedala Arcuri, ktorá nesúhlasí s kritikmi, podľa ktorých tento trend oslavuje organizovaný zločin. A na každého influencera, ktorý si v súčasnosti objedná kožuch, pripadajú používatelia TikToku, ktorým tieto trendy pripadajú čoraz viac vykonštruované a nezmyselné.

„Na sociálnych sieťach panuje tak trochu estetická únava. Každý malý mikrotrend má nálepku,“ dodala. Každá z týchto nálepiek ale funguje ako príležitosť pre influencerov, značky a, áno, aj médiá, aby na trend naskočili a nasmerovali ho k svojim vlastným cieľom.

Pozrite si tiež: Galérie s módou z minulého týždňa

Herečka Meghann Fahy na módnej prehliadke...
Herečka Brie Larson na prehliadke Michael Kors...
+17Herečka Gabrielle Union.
Atypické formy a tvary sú hitom kabelkových...
Kabelka Fendi Nano Clip, predáva sa za 590 eur.
+15Atypické formy a tvary sú hitom kabelkových...
Herečka Margot Robbie a jej manžel Tom Ackerley...
Herečka Emma Stone, ktorá je nominovaná, prišla...
+17Režisérka Ava DuVernay na 96. ročníku Academy...
Herečka Emma Stone v kreácii Givenchy Haute...
Speváčka Olivia Rodrigo v róbe Versace z roku...
+17Herečka Carey Mulligan sa objavila v kreácii...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #bohatstvo #mafia #móda #Instagram #trend #gýč #štýl #TikTok #okázalosť

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...