Boris Kráľ: Šiť na veľkosť modelky vás veľa nenaučí. V ženskej postave sú tajomstvá, ktoré ako dizajnér odhaľujem

Keď sa pred pár mesiacmi objavila v smokingovom saku z jeho kolekcia Adela Vinczeová na televíznej obrazovke, išlo o jeden z výnimočných módnych momentov, ktorému sa dostalo pozornosti. Poctivé remeslo a tvorba slovenského dizajnéra Borisa Kráľa si ju právom zaslúži.

29.06.2023 00:00
1N1A1161 Foto:
Poctivé remeslo, práca s tradičnými materiálmi a doslova couture prístup a kvalita - to je charakteristické pre dizajnéra Borisa Kráľa. Dizajnér predstavil nedávno v Bratislave svoju novú kolekciu.
debata

Za šijacím strojom sedí od svojich štrnástich rokov, módu sa rozhodol študovať, no napokon zo školy (konkrétne tej v Zlíne) odišiel. Hoci zaujal už ako študent a prezentoval sa na pražskom týždni módy, potom sa na čas stiahol z kreatívnej pozície a zapojil sa do tvorby kolekcií svojich kamarátov a kolegov (spolupracoval napríklad s Janom Černým či Vandou Jandou).

Jeho bakalárska práca, ktorá nikdy nevznikla, však nezostala v šuflíku. Kráľ mal už dávno jasno, akým smerom sa chce vo svojej tvorbe uberať a práve aktuálna kolekcia Salon de Nuit, ktorú len nedávno predstavil v rámci samostatnej exkluzívnej prezentácie na pražskom týždni módy, je toho odrazom.

Modelka v dokonalo tvarovanom a zostrojenom...
Poctivé remeslo, práca s tradičnými materiálmi...
+7Poctivé remeslo, práca s tradičnými materiálmi...

Len 25-ročný Slovák sa rád vracia do histórie, inšpiruje sa v múzeách, hľadá idey vo výstavných kusoch šperkov či odevoch z rúk legendárnych majstrov. Estetika ateliérov ako Christian Dior, Balenciaga či Givenchy – samozrejme tá, ktorou boli charakteristické ešte v časoch pôsobenia svojich zakladateľov – je jasne čitateľná aj v tom, čo môžu Kráľove zákazníčky očakávať dnes.

ZAK Adela Vinczeová Čítajte viac Triumf nohavíc a slovenskej módy: Adela Vinczeová žiarila na semifinále, dovôdom bol tento zamatový 'zázrak'

Na prvé miesto postavil remeselnú precíznosť, dokonalú konštrukciu odevu. Snaží sa vrátiť pozornosť k zákazkovému šitiu na úrovni couture tvorby, čo síce v dnešných časoch nie je jednoduché. Isté však je, že ani nie nemožné. Kráľova precíznosť a pôvab odevov, na ktorých cizeluje aj tie najjemnejšie detaily, je pre ženy nákazlivá. Najmä tie, ktoré dokážu kvalitnú módu oceniť. Iba nedávno tvorbu Borisa Kráľa predstavili v space Virvar v Bratislave, kde sa mohli hostia pozrieť na odevy zblízka, obdivovať materiály ako zamat, vlna či hodváb a tiež vypracovanie a konštrukciu odevov, ktoré Kráľ prispôsobuje každej nositeľke individuálne. Pri tej príležitosti vznikol s tvorcom aj nasledujúci rozhovor.

zväčšiť Modelka v dokonalo tvarovanom a zostrojenom... Foto: JANA BUDAIOVA
Boris Kráľ, móda, uvedenie Modelka v dokonalo tvarovanom a zostrojenom saku z kolekcie Borisa Kráľa.

Na nejaký čas ste sa ako autor stiahol do úzadia a realizovali ste sa viac ako konštruktér odevu, ktorý pomáha iným kolegom. Dozrel čas už na ďalšiu vlastnú autorskú, v ktorej vystupujete ako dizajnér Boris Kráľ sám za seba?

Viedlo k tomu asi najmä to, že som si našiel systém v spôsobe, akým pracujem. Napríklad pri spolupráci s dizajnérom Janom Černým sme si našli systém v kolekciách a v sezónnosti. Zároveň ma veľa ľudí, štylistov, fotografov, ale aj mojich známych podpichovalo k tomu, aby som vytvoril vlastnú kolekciu. Cítil som to tak aj sám. Pred pandémiou som uviedol dve kolekcie na pražskom fashion weeku. S prvou som vyhral cenu v súťaži mladých dizajnérov Van Graaf Junior Talent, čo mi vlastne umožnilo pracovať na kolekcii ďalšej a zabezpečilo mi to aj priestor aj financie na jej vytvorenie. Potom však prišla pandémia, ja som zároveň skončil študovať v Zlíne. Moja bakalárska práca, na ktorú som už v tom čase mal nápady, nikdy nevznikli. Ale množstvo prvkov a nápadov z nej som pretavil práve do aktuálnej Salon de Nuit, ktorá je akýmsi mojím ľúbostným listom veľkým couturierom a dizajnérom ako boli Cristobál Balenciaga, Hubert de Givenchy či Christian Dior.

Adela Vinczeová a Lucia Hlaváčková - koláž, Let´s Dance, šaty Čítajte viac Smoking od Kráľa, latex od Dendisa či Haazova róba: Spoznajte dizajnérov, ktorí obliekali Vinczeovú aj Hlaváčkovú - toto sú oni

Móda sa odjakživa vyvíja, ale nie vždy kráča dobrým smerom. Dnes prevažuje komercia a masový úspech aj produkcia nad kvalitou, spoločenské odevy prevalcovala športová a leisure estetika a trendy. Bola aj to čiastočne motivácia vrátiť sa ku koreňom poctivého krajčírstva a precíznosti?

Vždy ma fascinovalo remeslo, siluety a spracovanie – to, čo sa nachádza vo vnútri šiat. Samozrejme, dôležité je aj to, ako šaty vyzerajú navonok, ale najviac remesla sa nachádza v podšívke, medzi látkou a podšívkou, všetky tie kostice, korzety a drobné detaily, ktoré tvarujú odev. Čo sa mojej osobnej skúsenosti týka, za uplynulé tri roky vnímam zvýšenie dopytu po modeloch, ktoré boli určené na výnimočné príležitosť, na nejaké akcie, večerné bankety. Aspoň medzi mojimi kamarátkami, pre ktoré som zhotovil tých pár autorských modelov za posledné obdobie. Aj to ma viedlo k tomu, že som sa rozhodol novú autorskú kolekciu vytvoriť práve v tomto veľkolepom, spoločenskom duchu.

zväčšiť Moderátorka a porotkyňa Adela Vinczeová v... Foto: TV Markíza
ZAK 1952 Moderátorka a porotkyňa Adela Vinczeová v nohavicovej kreácii od slovenského dizajnéra Borisa Kráľa (s dizajnérom na snímke).

Na módu treba mať talent, ale veľmi dôležitá je aj zručnosť. Žijeme v časoch, keď ľudia nemajú veľa trpezlivosti na cizelovanie svojho remesla. Vy ste už viackrát, aj napriek mladému veku, preukázali obrovský talent práve v ručnej manuálnej práci okolo tvorby odevu. Čo je za tým?

Chce to určite talent, veľa trpezlivosti, ale dôležité je tiež tvoriť odevy na rozličné postavy. Ak budete dookola šiť na modelky – tak ako to zvyknú robiť dizajnéri, je to akoby ste tvorili šaty na krajčírsku bustu v ateliéri. Už ju poznáte a zvládnete šaty ľahkou zadnou. Výzva prichádza, keď je postava iná, keď má žena napríklad iné boky, plnší alebo plochý dekolt, keď je celkovo iná. Vtedy sa najviac naučíte, ako funguje telo, konštrukcia, ako fungujú napojenia. Ak šijete pre rôzne typy postáv, naučíte sa so strihom pracovať a praxou odhalíte tajomstvá konštrukcie odevu pre rôzne typy nositeľov.

Máte ešte aj dnes také momenty, že niečo vytvoríte a potom to musíte rozpárať a urobiť nanovo?

Ani nie. Nad odevom veľmi veľa premýšľam. Odohráva sa to v mojej hlave, ani veľmi neskicujem, nerobím si žiadne moodboardy. Poznám ako fungujú jednotlivé materiály, ako sa správajú na postave a čo urobia v danom strihu – takže si v hlave skladám akési puzzle – materiál, strih a postava. Snažím sa nájsť cestu, v ktorej bude materiál dobrý, strih bude precízny a dokonalý a žena v mojom výtvore bude vyzerať najlepšie, ako môže.

Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2022-2023 Čítajte viac EXKLUZÍVNE: Móda nepotrebuje hranice! Couture od Fendi priniesla japonskú tradíciu aj rímsky luxus

Dokážete zákazníčkam povedať nie, ak majú o šatách predstavy, ktoré nekorešpondujú s vašimi vlastnými?

To som sa naučil ako prvé. Povedať im, že niektoré veci nebudú fungovať a že takto ich robiť spolu nebudeme.

Napriek tomu, že konkrétnej žene vyberáte konkrétny materiál, jedným z vašich obľúbených je zamat. Objavuje sa v tvorbe často. Prečo?

Používam bavlnený zamat s prímesou viskózy. Je hutný a dobre drží tvar, pričom jednotlivé kreácie často ešte podliepam, podšívam. So zamatom sa dobre tvorí odev, ktorý drží tvar – akoby krusta, brnenie pre moju nositeľku.

zväčšiť V Bratislave uviedli nedávno kolekciu dizajnéra... Foto: JANA BUDAIOVA
Boris Kráľ, móda, uvedenie V Bratislave uviedli nedávno kolekciu dizajnéra Borisa Kráľa, ktorý žije a pôsobí v Prahe. Jeho móda na mieru a zákazkové šitie však je dostupné aj "krajanom" zo Slovenska.

Za posledné roky sa trh s módou, aj luxusnou módou, ktorú kedysi reprezentovali slávne parížske či milánske ateliéry, zmenil. Zmenilo sa aj správanie zákazníkov, dostupnosť značkovej módy. Ako vidíte budúcnosť módnej tvorby v duchu estetiky, s akou pracujete vy sám?

Priznám sa, že trendy, ba dokonca ani aktuálne módne prehliadky takmer nesledujem. Zdá sa mi, že to nejde dobrým smerom. Moja inšpirácia pochádza často z minulosti, navštevujem archívy, prezerám si staré časopisy, knihy, navštevujem múzeá, inšpirujú ma šperky z čias cárov či kráľovien. Tvorba na zákazku, couturierske šitie si vždy nájde miesto a dopyt po ňom bude aj v budúcnosti – aj napriek tomu, že sa dnes módna produkcia a tvorba devalvuje.

A keď je už reč o vysokej móde. Odpustili by ste vašej klientke, ak by si k niektorému z kúskov obula napríklad tenisky?

Ale prečo nie, k niektorým sa to doslova hodí – ak zvolíte správny styling. Napríklad zamatové sako s osím pásom a zvýraznenými bokmi a ramenami, k tomu nejaké široké džínsy a tenisky. Viem si to veľmi dobre predstaviť a neprekážalo by mi to. Akurát to nerád robím vo vlastných kolekciách a pri ich prezentovaní. Mám rád jednotný look, čistý klasický styling – keby to bolo na mne, tak vám ružové sako odprezentujem s ružovými nohavicami a ružovými lodičkami. Ale to, ako bude žena nosiť moje ružové sako, je už len v jej rukách. Tenisky, šľapky alebo pokojne bosá… ako len chce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #couture #krajčírstvo #Boris Kráľ

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...