Osem zmien na poli životného štýlu a výsledok? Život si predĺžite až o 20 rokov

Osem zmien životného štýlu, ako je správne stravovanie či kvalitný spánok, môže predĺžiť život až o 20 rokov. Napísal to The Guardian s odkazom na štúdiu, ktorá zistila, že ľudia budú pravdepodobne žiť dlhšie, aj keď urobia len drobné zmeny alebo si zdravé návyky osvoja až v neskoršom veku.

08.08.2023 13:30
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Osvojenie zdravého životného štýlu? Neváhajte, telo sa vám odvďačí.
debata

Okrem zdravej stravy a spánku môže život predĺžiť aj fyzická aktivita, zvládanie stresu či vyhýbanie sa nadmernému pitiu alkoholu. Pokiaľ ľudia chcú žiť dlhšie, nemali by fajčiť cigarety alebo byť závislí na opioidoch, mali by sa, naopak, venovať rozvíjaniu pozitívnych sociálnych vzťahov.

Cvičenie, žena, tréning, nohy Čítajte viac Rozcvička pred tréningom má niekoľko pravidiel a fáz! Je dobré ich poznať, vyhnete sa zraneniam

Osvojenie zdravého životného štýlu je okrem osobnej pohody dôležité aj pre verejné zdravie, naznačujú výsledky výskumu. Čím skôr človek začne, tým lepšie sú výsledky, ale aj malé zmeny v 40, 50 alebo 60 rokoch sú prospešné, tvrdí štúdia.

V kombinácii by týchto osem zmien mohlo mať podstatný vplyv na dĺžku života a predĺžiť ho o desiatky rokov, uviedli vedci.

Fyzická neaktivita, užívanie opioidov a fajčenie mali najväčšiu súvislosť s predčasným úmrtím. Účastníci štúdie, ktorí tieto činnosti uviedli, mali o 30 až 45 percent vyššie riziko úmrtia počas sledovaného obdobia. Naproti tomu stres, nadmerné pitie alkoholu, zlá spánková hygiena a nezdravá strava boli v sledovanom období spojené s približne o 20 percent vyšším rizikom úmrtia, uviedla štúdia.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

Vzhľadom na pozorovací charakter výskumu však práca nemôže preukázať príčinnú súvislosť medzi zistenými faktormi a rozdielmi v dĺžke života. Odborník na kardiovaskulárne a metabolické zdravie z Glasgowskej univerzity Naveed Sattar upozornil, že výsledky mohli ovplyvniť mnoho ďalších faktorov, napriek tomu ale závery štúdie uvítal.

„Tieto údaje prispievajú k názoru, že na tom, ako žijeme, záleží rovnako, ak nie viac, než na liekoch, ktoré dostávame na prevenciu alebo liečbu mnohých chronických ochorení. To znamená, že sa nemôžeme jednoducho liečiť, aby sme boli zdraví, a že vždy záleží na životnom štýle,“ uviedol Sattar.

diana hágerová Čítajte viac Dvojnásobná mama s postavou ako sen! Hágerová: Po druhom pôrode bolo cvičenie premáhaním. Čo skvelo zabralo?

Autori štúdie pre výskum čerpali dáta z dotazníkov a lekárskych záznamov zhromaždených v rokoch 2011 až 2019, ktoré sa týkali až 700-tisíc amerických veteránov vo veku od 40 do 99 rokov. Vedci chceli zistiť, ktoré faktory životného štýlu súvisia s dlhším životom. Počas sledovaného obdobia zomrelo 33 375 účastníkov štúdie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #spánok

+ Zelenina a ovocie na tanieri prinesú zdravie a šťastie.
Nebuďte lenivý, stratíte tým to, na čom ste doteraz...

+ Robte to čo vás baví, avšak skúste to robiť v pohodlí domova.
Pozitívny prístup k práci otvorí nové možnosti,...