Črevá sa vám poďakujú, to je isté, ale aj línia... pochúťka z fermentovanej zelenine dokáže s tukom v tele 'zázraky'

Slováci majú kvasenú kyslú kapustu, ale podobná pochúťka sa už stáročia konzumuje aj v Ázii. Jej benefity teraz objavuje celý svet.

02.02.2024 10:00
Fermentovaná zelenina kimči Foto:
Fermentovaná zelenina kimči na zábere z receptu od spoločnosti Milk Street pripravená s grilovaným syrom a šunkou v toaste.
debata

Reč je o kvasenej kórejskej zelenine známej pod názvom kimči, ktorá sa udomácnila aj v mnohých ázijských reštauráciach či bistrách v Európe. Jej každodenná konzumácia môže pomôcť s nadbytočnými kilami. Potvrdzuje to aj štúdia, o ktorej píše server Sky News.

Podľa jej výsledkov mali muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií denne o 11 až 12 percent nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne. U žien bolo riziko nižšie o osem percent, týkalo sa kimči pripraveného z kapusty.

10 dôvodov, prečo vaše špagety carbonara nechutia ako v Taliansku Čítajte viac Varíte ich celé roky zle, toto je skutočný recept na špagety carbonara, tvrdí historik. Talianski krajania mu želajú smrť aj väzenie

Fermentovaná zelenina sa však dá pripraviť napríklad aj z reďkoviek. Zvyčajne sa potom pridáva cibuľa a rôzne koreniny, čili, zázvor a cesnak. Aj iné druhy kimči pomáhajú telu znížiť riziko nadmerného výskytu tuku okolo stredu brucha a tela. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o deväť percent nižšie riziko nadmerného výskytu tuku okolo stredu tela a brucha.

Obľuba tejto pochúťky vzrástla už v minulosti, keď skoršie výskumy naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Potvrdili to rovnako štúdie naznačujúce, že „dobré“ baktérie obsiahnuté vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú prospešné pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť.

orechy, vlašské orechy, AI, Midjourney, Čítajte viac Hrsť denne a vyriešite telu niekoľko problémov: Toto sú dôvody, prečo by ste mali jesť 'zázračné' vlašské orechy

Výskumníci aj lekári však zároveň upozornili na obozretnosť v konzumácii súvisiacu s vyšším obsahom soli. Aj preto odporúčajú len mierne množstvo kvôli zdravotným prínosom jeho ostatných zložiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #chudnutie #obezita #benefity #kimči

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...