Reč je o kvasenej kórejskej zelenine známej pod názvom kimči, ktorá sa udomácnila aj v mnohých ázijských reštauráciach či bistrách v Európe. Jej každodenná konzumácia môže pomôcť s nadbytočnými kilami. Potvrdzuje to aj štúdia, o ktorej píše server Sky News.
Podľa jej výsledkov mali muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií denne o 11 až 12 percent nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne. U žien bolo riziko nižšie o osem percent, týkalo sa kimči pripraveného z kapusty.
Čítajte viac Varíte ich celé roky zle, toto je skutočný recept na špagety carbonara, tvrdí historik. Talianski krajania mu želajú smrť aj väzenieFermentovaná zelenina sa však dá pripraviť napríklad aj z reďkoviek. Zvyčajne sa potom pridáva cibuľa a rôzne koreniny, čili, zázvor a cesnak. Aj iné druhy kimči pomáhajú telu znížiť riziko nadmerného výskytu tuku okolo stredu brucha a tela. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o deväť percent nižšie riziko nadmerného výskytu tuku okolo stredu tela a brucha.
Obľuba tejto pochúťky vzrástla už v minulosti, keď skoršie výskumy naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Potvrdili to rovnako štúdie naznačujúce, že „dobré“ baktérie obsiahnuté vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú prospešné pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť.
Čítajte viac Hrsť denne a vyriešite telu niekoľko problémov: Toto sú dôvody, prečo by ste mali jesť 'zázračné' vlašské orechyVýskumníci aj lekári však zároveň upozornili na obozretnosť v konzumácii súvisiacu s vyšším obsahom soli. Aj preto odporúčajú len mierne množstvo kvôli zdravotným prínosom jeho ostatných zložiek.