„Vlašské orechy by mali ravidelne konzumovať ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní,“ upozornila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Orechy totiž pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a infarktu.
Čo sa skrýva v orechoch?
Tieto chutné plody obsahujú mastné kyseliny, ktoré tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky, a vitamín B1 podporujúci svalové funkcie. Orechy obsahujú tiež lecitín, fosfor a vitamín B6 a obsiahnutý v nich je aj vysoký podiel medi. ďalej v nich nájdete bioaktívne látky, ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega-3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly.
Čítajte viac Tušili ste, čo dokážu tekvicové semienka alebo orechy? Za hrsť pred spaním a budete búvať ako...Čo v našom tele orechy dokážu?
Podľa viacerých výskumov pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu. Pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote sú veľmi prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Čítajte viac Taký sladučký a pritom taký zdravý... zázrak pre naše telo prišiel z Južnej Ameriky, pre toto sa oplatí jesť ananásUž spomenutý obsah medi napomáha vstrebávaniu železa v čreve a prevencii málokrvnosti. Vitamín B6 čo fosfor zase robia z orechov výbornú potravu pre náš mozog. Podporujú aj duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.
Jediná prekážka je…
Na orechy možno byť aj alergický. Pokiaľ patríte do tejto skupiny ľudí, prípadne máte podozrenie na alergiu z orieškov, je nutné vyvarovať sa ich a benefity, ktoré poskytuje obsah ich vitamínov nahradiť telu iným spôsobom.