Tušili ste, čo dokážu tekvicové semienka alebo orechy? Za hrsť pred spaním a budete búvať ako...

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre zdravie a pohodu. Ak máte problémy so spánkom, správna strava môže byť jedným zo spôsobov, ako vám pomôcť.

22.11.2023 00:00
lanove zrnaxxx Foto:
Semienka rôznych plodín prospievajú nášmu spánku, hovorí výživová poradkyňa.
debata (1)

Niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré podporujú tvorbu melatonínu a iných neurotransmiterov spojených so spánkom. Podľa výživovej poradkyne Anny Mapsonovej, ktorú oslovil portál Mattress Online, by sme určite mali uvažovať nad konzumáciou nasledujúcich potravín pred spaním.

1. Sacharidy ako cestoviny a ryža

Sacharidy majú zlú povesť, no sú nevyhnutné pre našu stravu a môžu nám pomôcť spať lepšie. Je to preto, lebo zvyšujú dostupnosť tryptofánu v mozgu, aminokyseliny, ktorá produkuje melatonín. Ak sa rozhodnete pre komplexné sacharidy, ako je hnedá ryža, celozrnné výrobky alebo škrobové zeleniny, zabránite prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

2. Vitamíny skupiny B z potravín bohatých na proteíny

Vitamíny skupiny B zohrávajú kľúčovú úlohu pri fungovaní mozgu a sú zapojené do tvorby a využitia melatonínu a ďalších neurotransmiterov spojených so spánkom. Už malý nedostatok akéhokoľvek z týchto vitamínov môže viesť k narušenej alebo nižšej kvalite spánku. Vitamín B12 sa nachádza hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú ustrice, tučné ryby, hydina, vajcia a mliečne výrobky. Pre vegánov a vegetariánov je dôležité zamerať sa na zahrnutie potravín bohatých na kvalitný proteín do každého jedla, napríklad orechov a šošovice.

Naše telo vie, ako má spať. My by sme mu to len mali dovoliť, hovorí Tomáš Eichler
Video
Zdroj: TV Pravda

3. Melatonín z rastlinných potravín ako paprika

Aj keď telo produkuje vlastný melatonín, je zaujímavé vedieť, že niektoré potraviny obsahujú aj melatonín a jeho prirodzené sedatívne vlastnosti. Rastlinné potraviny sú bohatým zdrojom melatonínu, vrátane zeleniny (najmä papriky), húb, strukovín (fazuľa a šošovica) a vybraných druhov bobúľ (ako napríklad kyslé čerešne).

dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Čítajte viac 5 najhorších potravín pre váš spánok: Ak nechcete ohroziť pekné sny, vyhnite sa týmto jedlám

4. Semená pre tvorbu horčíka

Nevyhadzujte tekvicové semienka, ale namiesto toho ich zjedzte. Dôvod? Môžu pomôcť zbaviť sa nespavosti. Obsahujú horčík, ktorý nielenže uvoľňuje svaly, ale aj zvyšuje tvorbu melatonínu, čo pomáha podporovať spánok. Ďalšie vynikajúce zdroje horčíka sú sezamové semienka, slnečnicové a ľanové semienka, mandle či sušený tymián.

Paprika obsahuje melatonín. Foto: SHUTTERSTOCK
red and yellow pointed paprika in a basket. Isolate on white background Paprika obsahuje melatonín.

5. Zinok z obilných zŕn

Zatiaľ čo horčík môže pomôcť pri zaspaní, o zinku sa hovorí, že pomáha zlepšiť kvalitu spánku. Štúdie na ľuďoch aj zvieratách spojili príjem zinku s lepšou kvalitou spánku. Dobrými zdrojmi zinku sú ovos, pšeničné klíčky, sezamové semienka, ustrice, mäso a vajcia. Ak nechcete mať počas spánku zaťažený žalúdok, vyberajte ľahšie stráviteľné potraviny.

Pri všetkých uvedených pritom platí, že by ste ich nemali konzumovať bezprostredne pred spaním. Ideálne je aspoň dvojhodinová pauza medzi jedlom a uložením sa do postele. Zahrnutím uvedených potravín do svojej stravy môžete zlepšiť kvalitu svojho spánku. Nezabúdajte však, že strava je len jedným z faktorov ovplyvňujúcich spánok a je dôležité mať aj zdravé spánkové návyky a prostredie.

Ak máte vážne problémy so spánkom, je vhodné sa poradiť so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu. A viete, ktoré potraviny sa naopak podpisujú na spánku narušenom a spôsobujú problémy? Čítajte viac tu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #strava #jedlo #spánok #nespavosť

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...