Varíte ich celé roky zle, toto je skutočný recept na špagety carbonara, tvrdí historik. Talianski krajania mu želajú smrť aj väzenie

Poriadny rozruch v rodnej krajine spôsobil taliansky historik Luca Cesari, ktorý sa venuje špeciálne potravinám a histórii príprav jedál.

01.02.2024 00:00
10 dôvodov, prečo vaše špagety carbonara... Foto:
Špagety carbonara.
debata (5)

Cesari sa pred časom vyjadril, že objavil originálny recept na špagety carbonara – jedlo, ktoré Taliani milujú a ktoré si našlo množstvo priaznivcov po celom svete. Niekto si ho pripravuje poctivo doma, iní naň zájdu do reštaurácie. Ak majú šťastie, tak autentickej a talianskej. Skoro všade sa však pri špagetách carbonara spomínajú nasledujúce ingrediencie: vajíčko, syr Pecorino, vzduchom sušená slaninka Guanciale a čierne korenie.

Nevylievať! 7 prekvapujúcich tipov, ako využiť vodu z uvarených cestovín Čítajte viac Nevylievať! 7 prekvapujúcich tipov, ako využiť vodu z uvarených cestovín

Recept z roku 1954, na ktorý sa odvoláva Luca Cesari, však hovorí o cesnaku a syre Gruyère (pôvodom švajčiarsky syr, ktorý pri zohriatí mení konzistenicu na krémovejšiu a maslovejšiu). Historik jedla a influencer sa nebál vysloviť teóriu, že možno aj samotní Taliani varia celé roky milované jedlo zle. Lepšie povedané nesprávne v porovnaní s pôvodným receptom.

Špagety sú základom pre recept Carbonara. Foto: SHUTTERSTOCK
špagety, cedidlo, cestovina, sitko, Špagety sú základom pre recept Carbonara.

A keďže taliansky národ je veľmi emotívne, divoké boli aj reakcie, ktoré nasledovali po Cesariho slovách interpretovaných vo viacerých médiách, televízii či dokonca knižne. „Ľudia mi želali, aby som bol mŕtvy, urážali ma a hovorili, že by som mal ísť do väzenia,“ cituje historika portál Bild.de.

10 dôvodov, prečo vaše špagety carbonara nechutia ako v Taliansku Čítajte viac 10 dôvodov, prečo vaše špagety carbonara nechutia ako v Taliansku

Jeho slovám sa však bránia aj majitelia reštaurácií, často vychýrení šéfkuchári, ktorí recept dedili v rodine. Tvrdia, že s vajíčkom, slaninkou a pecorinom sa omáčka carbonara robí v Taliansku už niekoľko generácií. Je možné, že recept, ktorý našiel Cesari, bol akurát prvým zapísaným receptom, no nezodpovedal vtedajšej podobe špagiet a ich milovanej omáčky.

Ako upozornil portál Gala.de, špagety carbonara sa pravdepodobne začali pripravovať počas sklonku druhej svetovej vojny, keď v Ríme boli umiestnení americkí vojaci.

Video
Pozrite si, ako má rád špagety herec René Štúr.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 5 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Taliansko #jedlo #recept #historik #špagety

+ Začnite viac premýšľať nad tým čo jete a dajte prednosť zdravším možnostiam.
Nesťažujte sa neustále na svoju...

+ To čo zjete sa odrazí aj na vašej pokožke, myslite nato.
Nepotrebujete veľa peňazí, prestaňte sa za nimi...