Hrsť denne a vyriešite telu niekoľko problémov: Toto sú dôvody, prečo by ste mali jesť 'zázračné' vlašské orechy

Sú nielen chutným "snackom", ale majú aj veľké množstvo zdravotných benefitov pre naše telo. Reč je o vlašských orechoch, pre slovenský región zo skupiny orechov tých najtypickejších.

26.01.2024 15:30
orechy, vlašské orechy, AI, Midjourney, Foto:
Podľa viacerých výskumov pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu.
debata (1)

„Vlašské orechy by mali ravidelne konzumovať ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní,“ upozornila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Orechy totiž pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a infarktu.

Čo sa skrýva v orechoch?

Tieto chutné plody obsahujú mastné kyseliny, ktoré tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky, a vitamín B1 podporujúci svalové funkcie. Orechy obsahujú tiež lecitín, fosfor a vitamín B6 a obsiahnutý v nich je aj vysoký podiel medi. ďalej v nich nájdete bioaktívne látky, ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega-3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly.

lanove zrnaxxx Čítajte viac Tušili ste, čo dokážu tekvicové semienka alebo orechy? Za hrsť pred spaním a budete búvať ako...

Čo v našom tele orechy dokážu?

Podľa viacerých výskumov pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu. Pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote sú veľmi prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.

Grilovaný ananás s kokosovým mliekom Čítajte viac Taký sladučký a pritom taký zdravý... zázrak pre naše telo prišiel z Južnej Ameriky, pre toto sa oplatí jesť ananás

Už spomenutý obsah medi napomáha vstrebávaniu železa v čreve a prevencii málokrvnosti. Vitamín B6 čo fosfor zase robia z orechov výbornú potravu pre náš mozog. Podporujú aj duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.

Jediná prekážka je…

Na orechy možno byť aj alergický. Pokiaľ patríte do tejto skupiny ľudí, prípadne máte podozrenie na alergiu z orieškov, je nutné vyvarovať sa ich a benefity, ktoré poskytuje obsah ich vitamínov nahradiť telu iným spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #orechy #duša #prečo jesť orechy

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...