Na Slovensku je stále veľmi obľúbený hľuzový zeler, ktorý sa často pridáva do polievok. Avšak, ak túžite po ešte väčších výhodách pre vaše zdravie a tiež postavu, skúste ku zdravému hľuzovému zeleru pridať aj stopkový.
Hlavné benefity zeleru
Zeler je nielen chutnou a osviežujúcou zeleninou, ale má aj mnoho výhod pre náš vzhľad a zdravie. Mnohí ho považujú za diétnu potravinu, pretože je nízkokalorický a obsahuje veľa vody. Jeho konzumácia môže pomôcť pri chudnutí a udržiavaní zdravej hmotnosti.
Čítajte viac Čo sa stane, ak neperiete posteľné obliečky každý týždeň? Rizík je niekoľko, hrozí napríklad aj toto...Zeler obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a srdca. Vitamín K, ktorý je bohato obsiahnutý v zelere, je dôležitý pre zdravie kostí a zahŕňa aj protizápalové účinky. Táto koreňová zelenina obsahuje tiež vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému a udržiavanie zdravého trávenia.
Výsledky nielen zvnútra, ale aj zvonka
Ďalšou výhodou zelera je jeho hydratačný účinok na pokožku. Vďaka vysokému obsahu vody pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú. Taktiež má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri riešení problémov ako akné a ekzémy.
Čítajte viac Tušili ste, čo dokážu tekvicové semienka alebo orechy? Za hrsť pred spaním a budete búvať ako...Ak chcete využiť výhody zelera na chudnutie, odporúča sa konzumovať samotné stonky. Stonky obsahujú viac vlákniny než šťava a pomáhajú udržiavať pocit sýtosti. Vláknina tiež podporuje správne trávenie a zlepšuje črevnú funkciu.
Záver:
Celkovo je zeler vynikajúcou voľbou pre zdravú stravu a vzhľad. Jeho nízka kalorická hodnota, vysoký obsah vody a množstvo vitamínov a minerálov robia z neho skvelý príspevok k zdraviu. Takže, neváhajte a začnite pridávať zeler do svojej stravy a užite si jeho prospešné účinky na vašu postavu a zdravie! Je však dôležité mať na pamäti, že niektorí ľudia môžu byť alergickí na zeler. Pred začatím pravidelného konzumovania zelera sa odporúča skontrolovať svoju reakciu na túto zeleninu.