Čo sa stane, ak neperiete posteľné obliečky každý týždeň? Rizík je niekoľko, hrozí napríklad aj toto...

Čas strávený v posteli je pre všetkých z nás dôležitou súčasťou života a to v prípade, či sme v nej vždy každú noc osem hodín alebo ju využívame napríklad aj na poobedňajšie leňošenie.

29.11.2023 00:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Spánok je veľmi dôležité pre naše zdravie, ale rovnako aj čistota posteľných obliečok.
debata (2)

Spánok a relax prináša telu dôležité benefity a je kľúčový pre fungovanie našich fyzických aj mentálnych funkcií. Aj pri spaní by sme si však mali dávať pozor na niektoré riziká. Ak sa vzápätí pýtate, aké – na mysli máme posteľovú hygienu. Aj vo vašej milovanej posteli totiž môžu striehnuť pre naše zdravie isté úskalia.

Vírusom sa pod perinou darí, ak…

Posteľ je miestom, kde sa veľmi rýchlo môžu množiť rôzne baktérie a vírusy. V posteli totiž robíme mnoho činností okrem spánku. Môže to byť miesto pre domácu kanceláriu, miesto, kde sa pozeráme televíziu, popíjame kávu alebo si doprajeme sladkosti. Niekedy tam dokonca pustíme aj svojho domáceho miláčika. V závislosti od toho, čo všetko v posteli robíme a aký čistý do nej vstupujeme, môže mať toto miesto rôzne vplyvy na naše zdravie.

Aké sú nebezpečenstvá?

Jedným z najčastejších nebezpečenstiev v posteli je prítomnosť zlatého stafylokoka, ktorý sa bežne nachádza na pokožke a v nose zdravých ľudí. Ak sa táto baktéria dostane do tela, môže spôsobiť zápal pľúc, dýchacích ciest, močových ciest a kožné problémy. Stačí spávať nahý a mať oslabenú imunitu.

oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Čítajte viac Oddelené postele? Namiesto rozchodu môžu znamenať jeho stmelenie

Rizikom sú aj kvasinkové infekcie, ktoré sa ľahko môžu prenášať v posteľnej bielizni. O to viac, ak sa v nej objavuje napríklad z času na čas aj niekto, kto je v posteli novým členom. Kvasinky môžu ohroziť našu pokožku a intímne partie. Pozor treba dávať aj na roztoče. Ich prítomnosť zvyšuje napríklad alergické prejavy alebo kožné problémy.

Ako sa posteľovým problémom vyhnúť?

Pravidelná starostlivosť o posteľ a výmena posteľnej bielizne je nevyhnutná. Odborníci odporúčajú meniť posteľnú bielizeň raz týždenne, záleží však aj od toho, či sa napríklad v spánku spotíte alebo sa pred spaním sprchujete. Ak interval výmeny obliečok predĺžite na 10 až 14 dní, pri vhodnej hygiene to stále môže stačiť.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Nočná sova či ranné vtáča? Ak spíte v noci menej ako bežný človek, je tu riziko. Hrozí vám...

Kameňom úrazu je však aktuálna chrípková sezóna. Počas nej je dôležité meniť bielizeň minimálne raz týždenne, ale ak je niekto v dome chorý, môže byť potrebné meniť ju aj častejšie. Hoci posledné roky sa hovorí o tom, že aj posteľné obliečky by sme mali prať pri nižších teplotách, keďže koncentrácia pracích prostriedkov je už účinná aj pri nižšej teploty, v prípade choroby v domácnosti vyperte periny pokojne aj na 60 stupňov Celzia.

Samozrejme, neznamená to teraz, že by ste mali zbesilo meniť posteľnú bielizeň po každom zobudení, myslite však na to, že spálňu a miesto, kde spíte treba udržiavať čo najhygienickejšie.

Naše telo vie, ako má spať. My by sme mu to len mali dovoliť, hovorí Tomáš Eichler
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #vírus #spánok #posteľ #posteľná bielizeň #pranie

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...