Nočná sova či ranné vtáča? Ak spíte v noci menej ako bežný človek, je tu riziko. Hrozí vám...

Výskum vedcov z Helsinskej univerzity priniesol zaujímavé poznatky, nepotešia však tých, ktorí žijú viac nočným životom, prípadne pracujú na smeny a musia robiť aj v noci a počas tohto oddychového času dňa spávajú celkovo menej.

06.07.2023 15:32
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Už predchádzajúce štúdie zistili, že "sovy", teda typy, ktoré spia menej v noci, majú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení.
debata

Podľa vedeckej štúdie ľudia aktívni najmä v noci vedú s vyšším rizikom nezdravý spôsob života. Riziko predčasnej smrti je preto u nich o 9 percent vyššie, ako u ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno a sú aktívni cez deň.

Výsledky, ktoré vyplynuli z výskumu na početnej skupine 23-tisíc dvojčiat, nedávno publikovali vo vedeckom časopise Chronobiology International. V období rokov 1981 až 2018 vyhodnotili údaje 22 976 mužov a žien. Miery rizika úmrtnosti boli vypočítané na základe 8728 úmrtí.

Vedci sledovali vplyv chronotypu (prirodzený sklon človeka spať v určitom čase) na zdravie. Výsledky naznačujú, že vnútorné biologické hodiny nepriamo ovplyvnili aj úmrtnosť skúmaných ľudí. Nesúviselo to priamo s časom a množstvom spánku, ale s tým, že „sovy“ (ľudia aktívnejší v noci) v omnoho väčšej miere konzumovali tabak a alkohol.

bobuľovité ovocie Čítajte viac Mastné jedlá v lete? Vyhnite sa im. Odborník radí, ako by mal vyzerať náš jedálniček

Už predchádzajúce štúdie zistili, že „sovy“ majú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení. Pribúdajú tiež dôkazy, že zdravie negatívne ovplyvňujú práca na nočné zmeny, dĺžka a kvalita spánku.

Účastníci výskumu si mali vybrať zo štyroch možných odpovedí: „Som jednoznačne ranný typ“, „Som do istej miery ranný typ“, „Som jasne večerný typ“ a „Som do istej miery večerný typ.“ Do úvahy sa bralo aj vzdelanie, denná konzumácia alkoholu, úroveň a dĺžka fajčenia, BMI a dĺžka spánku.

Jordánska kráľovná Rania Čítajte viac Košeľové šaty na leto sú perfektná voľba. Chcete dôkaz? Pozrite na kráľovnú Raniu. A tiež 12 tipov od nás

„Jednoznačne“ večerné typy spávali kratšie ako osem hodín. Pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny bola u jednoznačných „nočných sov“ o deväť percent vyššia v porovnaní s „rannými vtáčatami“. Úmrtia však spôsobilo najmä fajčenie a alkohol, nie samotný chronotyp.

„Už dlho vieme, že tí, ktorí uprednostňujú večerný život, sú s väčšou pravdepodobnosťou silnejší pijani, mávajú poruchu užívania alkoholu a tiež častejšie užívajú iné (návykové) látky vrátane tabaku,“ povedal pre CNN špecialista na spánkovú medicínu profesor Bhanu Prakash Kolla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #spánok #úmrtnosť #nezdravý životný štýl

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....