Mastné jedlá v lete? Vyhnite sa im. Odborník radí, ako by mal vyzerať náš jedálniček

Letné obdobie je pre mnoho z nás obdobím, keď túžime vyzerať o niečo lepšie. Pomôcť k tomu môže aj strava, ktorá zároveň prináša aj zdravotné benefity.

04.07.2023 10:30
bobuľovité ovocie Foto:
Sezónne ovocie je v lete vhodným doplnkom stravy. Skúsiť to môžete so zdravým bobuľovým.
debata

Riešením je, samozrejme, strava ľahko stráviteľná, zdravá a s nízkou energetickou hodnotou. Jej benefity nespočívajú len vo vplyve na figúru či pocit plného bruška, ale odporúča sa aj vzhľadom na horúce teploty a letný režim, v ktorom naše trávenie dostáva zabrať o niečo viac ako v iných ročných obdobiach.

Odborníci výslovne neodporúčajú konzumovať ťažké a mastné jedlá (v jedálničku by mali mať minimálne zastúpenie počas celého roka). Dôvodom je práve zaťaženie tráviaceho systému a úbytok energie.

„Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy,“ skonštatoval vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Marek Slávik.

práčka, pranie Čítajte viac Ide to aj bez prania alebo keď nosíte jedny slipy celý týždeň... nový trend: stále viac ľudí dáva zbohom práčke

Slávik apeluje tiež na dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré podľa jeho slov obsahujú okrem tekutín množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a vlákniny. „V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité,“ doplnil.

Hoci to, že jesť by sme mali radšej jedávať viackrát za deň a v menších dávkach, je stará známa múdrosť, stále mnohí z nás majú problém takto si stravovací režim nastaviť. Pokúste sa o to aspoň v lete. Dôležité je tiež uvedomiť si, že nie je vhodné jest ani príliš veľa, ale ani príliš málo.

shutterstock 2320073149 Čítajte viac Dokonalá letná manikúra si pýta tieto 4 kroky. Skúste ich a nechty budú ako z reklamy

Špeciálnou kategóriou sú v lete potraviny, ktoré sú náchylné na kontamináciu či baktérie. Patria ku nim napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky. Takéto jedlá alebo jedlá ich obsahujúce môžu byť zdrojom infekcie.Buďte opatrní pri ich konzumácii, prípadne sa im radšej vyhnite.

Súčasťou letného stravovania je aj dôkladný pitný režim. Vysoké teploty v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka. Aj preto je dobré pri pití kombinovať okrem čistej vody aj nápoje obohatené o minerály. Vyhnite sa však radšej tým s pridaným cukrom. Okrem toho, že neprospievajú línii či napríklad chrupu, prispievajú tiež k pocitu plného, často priam nafúknutého žalúdka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #pitný režim #strava #jedálniček

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...