Zabijete horúcim čajom vitamíny v mede? A čo kryštalizovanie? Toto sú tajomstvá zdravého zlata

Med je úžasným prírodným produktom s množstvom prospešných vlastností. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu.

08.11.2023 12:00
Med, čaj, sladenie, Foto:
Med by sme do čaju mali pridávať až po vylúhovaní vrecúška. Vtedy je už teplota dostatočne nízka na to, aby to nemalo vplyv na látky v mede obsiahnuté.
debata (2)

Aj okolo medu a jeho používania či kvality však stále existuje veľa mýtov a dezinformácií. Ktoré z nich sú pravdivé a ktorými sa (možno práve vy) zaoberáte či dokonca ich bojíte celkom zbytočne?

Horúci čaj likviduje vitamíny v mede

Na toto tvrdenie sa dá pozrieť z viacerých uhlov – samozrejme, ak by ste med už pripravený v šálke zaliali vriacou vodou, s vysokou pravdepodobnosťou zničíte veľkú časť jeho cenných látok a vitamínov. Čaj v šálke sa však ochladzuje relatívne rýchlo (ak k nemu pridáte kovovú lyžičku, je to ešte rýchlejšie) a už po pár minútach môžete k nemu pridať med. Môžete napríklad nechať čajové vrecúško alebo lístky vylúhovať (zvyčajne ide o dobu 5 až 8 minút) a následne pridať med. V tom momente už teplota čaju nie je dostatočne vysoká na to, aby zničila všetky jeho vitamíny. Ak chcete, aby nápoj nemal vôbec žiaden dopad na pridaný med, potom ideálne pridávajte sladidlo do čaju až v momente, keď má teplotu vhodnú na pitie – čiže okolo 40 až 45 stupňov.

káva Čítajte viac Vypiť toľko kávy, aby vás usmrtila? To sotva bude možné... ale koľko kávy je už priveľa kávy?

Hrudky a kryštáliky v mede sú znakom zlého výrobku

Kryštalizácia medu je úplne prirodzeným procesom a dokonca je to znak kvality medu. Kryštáliky v mede sú dôkazom, že s ním bolo šetrne zaobchádzané. Kryštalizácia závisí od podielu fruktózy a glukózy v mede. Čím viac fruktózy obsahuje med, tým neskôr skryštalizuje. Aj med s vysokým obsahom fruktózy však po čase skladovania skryštalizuje a nie je to žiaden znak jeho nekvality, či napríklad toho, že by ste ho mali prestať používať.

Pozrite si archívnu galériu: Naše najlepšie medovníky
Naše najlepšie medovníky, víťazi svetových súťaží

Klasické srdiečka a podkovy, čipkované vzory, ale aj hodiny, džbán, kache vysoké 80 centimetrov či 10-krát zväčšená včela. Pozrite si umenie pernikárky Márie Murárikovej, ktorá nosí pre Slovensko zo sveta množstvo medailí, a to najmä zlatých.

Fotogaléria
Medovníky Márie Murárikovej zbierajú najvyššie...
Čerstvé, voňavé, sladučké... Vianočné...
+27Chýrnou sa Mária Muráriková stala nielen pre...

Po pár mesiacoch je med starý a treba ho vyhodiť

S predchádzajúcim uvedeným súvisí aj nasledovná informácia – či skôr mýtus. Med sa radí ku potravinám, ktoré vydržia skutočne dlho pri správnom skladovaní. Med má vysokú trvanlivosť vďaka svojmu zloženiu. Jeho obsah jednoduchých cukrov, nízka vlhkosť a antibakteriálne vlastnosti mu umožňujú dlhú trvanlivosť. Výnimkou sú nekvalitné produkty, v ktorých je vysoký podiel vody. V ich prípade môže dôjsť ku kvaseniu.

relax, chôdza, turistika, prechádzka, príroda, pár, milenci, láska Čítajte viac 10 000 krokov denne? Stačí menej ako polovica a... predĺžite si život, odkazujú vedci

Svetlo a med sa nemajú radi

Tento mýtus súvisí práve so skladovaním medu a treba zdôrazniť, že platí. Med nemusí svetlo a dlhodobé vystavenie medu slnečnému žiareniu mu neprospieva. Ak teda napríklad máte nejaké potraviny uložené na okennej parapete v kuchyni s výhľadom do záhrady a s dopadom priameho slnečného svetla, dobre si to pri mede (ale vlastne aj väčšine iných potravín) rozmyslite. Med by sa mal skladovať v suchu a tme, ideálne v špajzi, prípadne niekto ho môže uchovávať aj v chladničke. Dôležité je aj to, aby bol med správne uzatvorený, pretože pohlcuje vlhkosť a pachy z okolia.

Med je skvelým prírodným produktom a jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na váš organizmus. Najmä v tomto ročnom období sa med začne výdatnejšie objavovať v kuchyni a pri varení. Nemusíte ho dávať len do čaju, ale pokojne ho pridávať aj do omáčok či napríklad k mäsu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #čaj #med

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...