Vypiť toľko kávy, aby vás usmrtila? To sotva bude možné... ale koľko kávy je už priveľa kávy?

Káva môže byť množstvom vecí: ranným rituálom, kultúrnou tradíciou, prostriedkom na zvýšenie produktivity a dokonca aj zdravým nápojom, napísal spravodajský server The New York Times.

29.09.2023 15:58
káva Foto:
Popíjanie kávy nie je vo všeobecnosti nebezpečné. Odborníci tvrdia, že má viac pozitívnych ako negatívnych účinkov.
debata

Štúdie napríklad naznačujú, že ľudia pijúci kávu žijú dlhšie a majú nižšie riziko cukrovky druhého typu, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. „Celkovo káva prináša viac dobrého ako zlého,“ povedal Rob van Dam, profesor na Univerzite George Washingtona, ktorý sa zameriava na vedy o cvičení a zdravej výžive.

Koľko je už priveľa?

Je však možné, aby ste si šálkou kávy na raňajky, latté na obed a popoludňajším espressom dopriali príliš veľa kávy? A ak áno, ako to spoznáte?

Káva obsahuje tisíce chemických zlúčenín, z ktorých mnohé môžu ovplyvňovať zdravie, povedala Marilyn Cornelisová, docentka preventívnej medicíny zo Severozápadnej univerzity. Káva je však aj najväčším zdrojom kofeínu pre ľudí v Spojených štátoch, a odtiaľ pramení väčšina rizík spojených s jej konzumáciou, uviedla.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte viac Aj vám ležia v žalúdku? Teda vlastne na tvári... ako poraziť pigmentové škvrny a znovu zažiariť?

Príliš veľa kofeínu môže spôsobiť búšenie srdca, nervozitu, úzkosť, nevoľnosť alebo problémy so spánkom, uviedla profesorka Jennifer Templeová z Univerzity v Buffale. Môže tiež viesť k bolestiam hlavy, refluxu žalúdočných kyselín a pri nadmerne vysokých dávkach dokonca k triaške alebo zvracaniu, doplnila ju doktorka Adrienne Hughesová, toxikologička a docentka pohotovostnej medicíny na Oregonskej univerzite.

Riziko smrti? Mizivé…

Podľa Marilyn Cornelisovej má ale „väčšina ľudí dobre nastavenú reakciu na kofeín,“ a keď začnú pociťovať čo i len mierne príznaky nadmernej konzumácie, príjem obmedzia.

Preto sa len zriedka objavujú nebezpečné vedľajšie účinky pitia kávy, povedala Hughesová. Predávkovanie kofeínom je podľa jej slov obvykle dôsledkom príjmu príliš vysokého množstva v koncentrovanej podobe, ako sú prášky alebo doplnky stravy, počas krátkeho časového obdobia. Vo väčšine prípadov by ste museli skonzumovať aspoň 10 000 miligramov kofeínu – teda ekvivalent asi 50 až 100 šálok kávy, v závislosti od jej sily – aby to bolo potenciálne smrteľné, dodala odborníčka.

káva Čítajte viac Týždeň bez kávy. Budete prekvapení, aké zmeny nastanú vo vašom živote

Kofeín môže spôsobiť krátkodobé zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie, najmä ak ho nekonzumujete pravidelne, uviedla. To však obvykle nie je škodlivé. Štúdie ukazujú, že obvyklé pitie kávy zrejme dlhodobo nezvyšuje krvný tlak ani riziko abnormálneho srdcového rytmu.

Napriek tomu, ak ste náchylní k abnormálnemu srdcovému rytmu alebo ak po požití kofeínu zaznamenáte búšenie srdca, môžete byť na jeho účinky citlivejší a nemali by ste ho konzumovať viac, než ste zvyknutí, alebo prijímať veľké dávky z koncentrovaných zdrojov, ako sú doplnky stravy alebo energetické injekcie, uviedla Adrienne Hughesová.

Tehotné ženy a káva? Veda hovorí jasne

V tehotenstve je nadmerná konzumácia kofeínu spojená so zvýšeným rizikom potratu, varoval Rob van Dam. Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) môže väčšina dospelých bezpečne skonzumovať 400 miligramov kofeínu – teda množstvo, ktoré je zhruba obsiahnuté v štyroch šálkach bežnej kávy alebo šiestich šálkach espressa.

Popíjanie kávy ovplyvňuje aj naše reakcie. Foto: SHUTTERSTOCK
kava kavičkar Popíjanie kávy ovplyvňuje aj naše reakcie.

Kofeín sa nachádza aj v niektorých čajoch, limonádach, horkých čokoládách, liekoch proti bolesti hlavy a niektorých energetických a športových doplnkoch. Ľudia však odbúravajú kofeín rôznou rýchlosťou – 400 miligramov môže pre niekoho byť až príliš, zatiaľ čo iní si môžu bežne dopriať viac bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Marilyn Cornelisová uviedla, že v závislosti od genetických predpokladov môže trvať od dvoch do desiatich hodín, kým sa z krvi vylúči polovica dávky kofeínu. Pokiaľ teda patríte medzi tých, ktorým vylučovanie kofeínu trvá dlhšie, môže vám popoludňajšie espresso spôsobiť problémy so spánkom. Fajčenie tabakových výrobkov môže tiež výrazne urýchliť metabolizmus kofeínu, a preto tí, ktorí fajčia, môžu potrebovať konzumovať viac kofeínu, aby sa cítili čulí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #káva

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....