Aj vám ležia v žalúdku? Teda vlastne na tvári... ako poraziť pigmentové škvrny a znovu zažiariť?

Skúsenosti s nimi máme asi všetci. Po končiacom sa lete je ich výskyt ešte intenzívnejší. Pigmentové škvrny sa objavujú na našej pleti predovšetkým vďaka vplyvu slnečného žiarenia. Samozrejme, to nie je jediný faktor.

22.09.2023 11:20
vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Foto:
Na pokožku a jej rozjasnenie majú vplyv viaceré účinné látky.
debata

K hyperpigmentácii, teda tvorbe pigmentových škvŕn, keď sa farba pokožky na mieste škvrny výrazne líši od zvyšku farby pleti, dochádza pri zvýšenej produkcii melanínu. Tú vyvoláva práve slnečné žiarenie, ale môže byť tiež ovplyvnená vekom, hormonálnymi zmenami alebo dokonca niektorými liekmi.

uhorka, maska Čítajte viac Dokážeme si lacno omladiť pleť? Použiť musíte nasledujúce ingrediencie... a povieme vám aj ako

Ak však zostaneme pri slnku, slnečné a starecké pigmentové škvrny sa radia medzi tie vôbec najbežnejšie. Na pokožke sa začnú prejavovať už v skorom veku. Nie je vôbec výnimočné, ak sa tmavé fľaky od slnka objavujú na koži tridsiatnikov, pri zvyšujúcom sa veku potom ich výskyt rapídne stúpa.

Rozjasňujúce a zjednocujúce pleťové sérum...
Rozjasňujúce sérum Revolution Skincare obsahuje...
+7Rozjasňujúci pleťový krém Bielenda Glow Cream...

Základom, ako sa pigmentovým škvrnám ubrániť, je dostatočná ochrana pred slnečným žiarením. Používanie krémov či produktov so SPF sa podieľa na tom, že do kože nepreniká UVA a UVB žiarenie a produkcia melanínu je spomalená. Samozrejme, v letnom období sa len veľmi ťažko dá chrániť pokožku takzvaných 24/7, teda nepretržite. A ak patríte k ľuďom s citlivejšou pleťou, ani ochranný krém proti slnku nemusí vždy pomôcť.

Emma Mackey Čítajte viac Chladivá saténová neha - na leto ako stvorená: Tieto šaty nosia hollywoodske hviezdy aj známe Slovenky, môžete aj vy

Odpoveďou pri pigmentových škvrnách – aspoň v ich úvodnom štádiu – je však vhodná kozmetika. Séra, krémy či toniká môžu poslúžiť na rozjasnenie pleti a niektoré z nich dokonca na redukciu a bielenie tmavých škvŕn na pokožke. Na trhu sa už objavili aj prípravky, ktoré sľubujú pomoc so škvrnami, ktoré sa na koži nachádzajú dlhšie. Základom je zvyčajne obsah vitamínu C, ale tiež napríklad kyseliny ferulovej či hyalurónovej. Pokiaľ je áš problem s hyperpigmentáciou akútny, kozmetickú starostlivosť (tipy nájdete v galérii) bude musieť pravdepodobne doplniť aj zákrok odborníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #pigment #škvrny #hyperpigmentácie

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....