Dokážeme si lacno omladiť pleť? Použiť musíte nasledujúce ingrediencie... a povieme vám aj ako

Unavenej pokožke môžeme dať vďaka šikovným domácim trikom definitívne zbohom. Pri riešení problémov so starnutím pleti totiž nemusíme ihneď siahať po drahých kozmetických prípravkoch. Vystačiť si môžeme dokonca so surovinami, ktoré máme v chladničke alebo v komore. Ako na to?

10.08.2023 07:45
uhorka, maska Foto:
Na získanie jednoduchej, no účinnej masky na tvár stačí postrúhať uhorku a aplikovať, prípadne k nej ešte pridať kyslú smotanu, biely jogurt alebo pár kvapiek mlieka, čím pleť ešte viac hydratujete.
debata

Toto všetko ničí pleť

K základným príznakom starnutia pleti patrí strata pružnosti, unavený výraz, opuchy a vrásky rôznej intenzity. I napriek tomu, že koža je najväčším telesným orgánom, nevenujeme jej toľko pozornosti ako iným častiam tela. Elasticita pokožky je základom pre udržanie mladistvého vzhľadu, a to aj vo vyššom veku. S pribúdajúcimi rokmi klesá hladina kolagénu v tele a dochádza tak k postupnej strate pružnosti kože. Kolagén je bielkovina, ktorú si dokáže telo vytvoriť bez akejkoľvek pomoci zvonku. Jeho tvorba je však limitovaná mladým vekom, a preto sa netreba čudovať, že po dovŕšení dvadsiateho piateho roku života dochádza k poklesu jeho tvorby v tele. Za opuchmi a unaveným výrazom stojí často nedostatočný pitný režim, zadržiavanie tekutín, požívanie alkoholu a nedostatok spánku. Príčinou tvorby vrások je vek a niekedy aj genetické predispozície. Ak sa objavujú v mladom veku, nejde o prirodzený jav. Pozor si preto treba dávať na stravu, konzumáciu rýchleho občerstvenia, nedostatok športu a fajčenie.

Citrón šikovne osvieži

Na význam tropického ovocia v starostlivosti o pleť existujú rôzne názory. Konkrétne ide o používanie citrónu alebo citrónovej šťavy. Spomínané kyslé ovocie obsahuje veľké množstvo prírodných kyselín vrátane vitamínu C, ktorý pôsobí nielen zvonka ale aj zvnútra. Vitamín C (kyselina askorbová) totiž stimuluje tvorbu kolagénu, čím zlepšuje pružnosť a celkový stav kože. Čerstvo vytlačená citrónová šťava sa používa v koncentrovanej, alebo zriedenej podobe. Pri citlivej pokožke sa odporúča miešať šťavu s pitnou vodou, aby nedošlo k podráždeniu pokožky. Vatový tampón namáčame do pripravenej osviežujúcej tekutiny a krúživými pohybmi nanášame na krk a menej citlivé časti tváre, napríklad na čelo či bradu. Vyhýbajme sa radšej okoliu očí a úst.

Kokosom proti vráskam

Zatiaľ čo citrónová šťava nemusí pasovať každému, kokosový olej ulahodí takmer každému. Ide o bohatý zdroj mastných kyselín a najmä vitamínu E. Tuky v podobe prírodných olejov zvlhčujú vysušenú a starnúcu pokožku, dodávajú jej očarujúci lesk a sviežosť. Vitamín E sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec a jeho úlohou je likvidovanie voľných radikálov v ľudskom tele, ktoré spôsobujú oxidačný stres, zápaly nielen v tele, ale aj na pokožke. Aplikáciou kokosového oleja na umytú pokožku ihneď zrána môžeme zmierniť výskyt hrubých vrások a suchého vzhľadu kože. Používa sa nielen na hydratáciu, ale aj ako opaľovací krém. V tomto prípade však netreba zabúdať na to, že neobsahuje ochranný filter voči škodlivých ultrafialovým druhom žiarenia. Kokosový olej si však môžeme primiešať do rôznych pleťových krémov a používať ho aj ako súčasť denných hydratačných prostriedkov.

Trik s vajcom a jogurtom

Kombinácia vaječného bielka a bieleho jogurtu pomáha pri problémoch s ochabnutou pokožkou na tvári. Ovisnutá koža na tvári vzbudzuje dojem predčasného starnutia a vyššieho veku, než je reálny. Osviežiť pokožku si môžeme pleťovou maskou, ktorú si pripravíme z dvoch bielkov, dvoch polievkových lyžíc jogurtu a štipky cukru. Masku necháme dôkladne vychladiť a takto pripravenú zmes pomaly nanášame na tvár a krk a necháme pôsobiť štvrťhodinu. Spomínaná pleťová maska dodá tvári potrebné živiny, najmä vitamíny skupiny B, pokožku napne, zúži póry a dodá jej mladistvejší vzhľad.

pitie, voda, hydratácia, pitný režim Čítajte aj Absolútny základ (nielen) letnej starostlivosti o pleť? Hydratácia! 11 tipov, s ktorými sa vaša pleť napije...

Drahší, ale dobrý

V boji proti viditeľným vráskam vraj žne úspech aj arganový olej. Obsahuje kvalitné mastné kyseliny, ktoré obnovujú pružnosť pokožky a vypínajú vráskavú pleť. Spomínaný olej môžeme priamo nanášať vatovým tampónom na ochabnutú a suchú pokožku, necháme pôsobiť pätnásť minút a dôkladne opláchneme studenou vodou. S týmto druhom kozmetického zázraku, ktorý sa prezýva aj marocké zlato to netreba preháňať, pretože na výživu kože postačí jeho aplikácia raz do týždňa. Pýši sa tiež vysokým obsahom vitamínu E, ktorý spolu s esenciálnymi mastnými kyselinami znižuje zápaly kože a hravo si tak poradí aj s vyrážkami a akné.

Jahody vypnú kožu

Niekto ich nemôže pre alergiu vystáť, iný si ich zase pochvaľuje. Jahody nie sú len dobrotou pre maškrtné jazýčky, ale aj skvelým kozmetickým prípravkom s vysokým obsahom antioxidantov. Okrem toho majú aj dostatočné množstvo vitamínu C, ktorý spolu s antioxidantami spevňuje pokožku. Na tvár sa používa jahodovo-jogurtová maska, ktorú si pripravíme z čerstvých plodov a spomínaného mliečneho výrobku. Nanášame na tvár, necháme účinkovať zopár minút a jemne opláchneme vlažnou vodou.

Avokádo uberie roky

Čoraz väčšiu popularitu medzi prírodnými kozmetickými prípravkami si získava avokádo. Po vzore sviežich uhoriek, ide o tropické ovocie, ktorého hlavných cieľom je odstraňovanie opuchov na tvári, hojenie slnkom spálenej kože a sťahovanie pórov. Zmiešaním avokáda a uhorky získame výživnú pleťovú masku, ktorá tvár nielen osvieži, ale zanechá ju mladšou a jemnejšou. Uhorky obsahujú vysoké množstvo vody a sú v nich zastúpené viaceré minerály, ktoré chýbajú pleti najmä v teplom počasí. Avokádo sa chváli obsahom zdravých tukov (mononenasýtených mastných kyselín) a vyšším množstvom vitamínu E, ktorý pôsobí na pleť hojivo a omladzujúco.

Zaujímavá kombinácia

O uhorke je známe, že má činidlo proti starnutiu. Je to veľmi dobre známa zložka prírodných liečiv, ako je odstránenie opuchov a bielenie. Skvele sa hodí aj na odstránenie nežiaducej opálenej pokožky a stiahnutie pórov. Ďalšou obľúbenou zložkou prírodného liečiva je avokádo, je to skvelý exfoliátor a má sťahujúce vlastnosti. Zmiešaním týchto dvoch získate silnú masku na tvár proti ochabnutiu. Zmiešajte jednu šálku alebo polovicu avokáda a jednu šálku uhorky. Použite pastu na tvár a krk, nechajte ju pôsobiť 30 až 40 minút. Umyjte ju vlažnou vodou, túto zmes aplikujte aspoň raz týždenne a výsledky uvidíte pri pravidelnej aplikácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #jahody #vajce #jogurt #vitamín E #antioxidanty #avokádo #uhorka #kokosový olej #kolagén #starnutie pleti #citrónová šťava #bielok #argánový olej #elastín #oxidačný stres

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...