Týždeň bez kávy. Budete prekvapení, aké zmeny nastanú vo vašom živote

Dajte si na týždeň detox od kávy a zistíte, že vás nečakajú dni plné únavy, ale zaujímavých zmien, počas ktorých sa telo zbaví vplyvu kofeínu a začne fungovať úplne inak. Káva je síce zdravá, ale všetkého veľa škodí a tak týždňový detox bez kávy pár ráz v roku vášmu organizmu rozhodne prospeje.

03.04.2023 11:14
káva Foto:
Po vysadení kávy ľudia pozorujú upokojenie a zlepšenie trávenia.
debata

Zlepší sa vám spánok

Mnoho ľudí si myslí, že ráno bez kávy u nich bude trvať minimálne do obeda. Ale nie. Vôbec sa nemusíte obávať toho, že budete mať problém s produktivitou a sústredenosťou. Za týždeň sa stane pravý opak. Vďaka vysadeniu kávy, dochádza aj k úprave zaspávania a spánku. Cyklus sa v priebehu niekoľkých dní natoľko upraví, že bude ranné vstávanie o poznanie jednoduchšie vďaka kvalitnému spánku. Takže budete možno ešte sviežejší ako po kávičke.

Budete odolnejší voči stresu

Upokojí sa nielen váš spánok a zaspávanie, ale aj celý deň. Keď prekonáte fázu, kedy telo kričalo po kofeíne, pocítite uvoľnenie a budete tiež lepšie odolní voči stresu v práci aj doma. Stačí pár dní a kofeín vám prestane chýbať. Nie je tak návykový, ako napríklad cigarety.

koláč, matcha Čítajte aj 5 super alternatív ku káve, ktoré vás zaručene prebudia

Zlepší sa vám trávenie

Po vysadení kávy ľudia pozorujú upokojenie a zlepšenie trávenia. Avšak niektorí môžu trpieť zápchou. Záleží to aj na káve, ktorú ste predtým pili aj na vašom organizme. Kávy sú zmesou odrôd robusta a arabika. Arabika je o poznanie silnejšia, ale aj kyslejšia, čo môže u niekoho spôsobiť až nepríjemné pálenie a žalúdočné problémy. Po vysadení tohto nápoja sa žalúdok ozdraví.

Menej fyzického výkonu

S tým je naozaj potrebné počítať. Káva totiž rozťahuje cievy a zrýchľuje prúdenie krvi, teda aj okysličovanie. To znamená, že zrazu vo fitku možno budete dvíhať menej. Budete musieť stráviť dlhší čas rozcvičovaním a zahrievaním, pretože kávový doping rozbúši srdce aj silu. Na druhej strane váš organizmus uberie z vysokých otáčok, čo je pozitívne.

Menej bolesti hlavy

Na začiatku sa môžete cítiť unavene a podráždene, bude vám chýbať ranný rituál aj horúci hrnček niečoho dobrého. Ale tieto symptómy sú len krátkodobé. Krátkodobo vás môže bolieť aj hlava. Vtedy je vhodné dať si teplý čaj. Pretože práve káva, často bolesť hlavy vyvoláva, môžete sa jej v dlhodobom horizonte zbaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #únava #kofeín #stres #káva #bolesť hlavy #fyzický výkon #spánkový cyklus

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...