5 super alternatív ku káve, ktoré vás zaručene prebudia

Potrebujete ráno dávku sviežej energie a káva vám nechutí, nerobí dobre na žalúdok, alebo by ste jednoducho len prijali k raňajkám alternatívu? Máme pre vás super tipy, ktoré pochutia a dajú vášmu ránu naozaj hojnú porciu sily do celého dňa.

21.11.2022 11:52
koláč, matcha Foto:
Čaj na prípravu matcha sa pestuje zatienený, čím sa zintenzívňuje nielen chuť, ale aj zdraviu prospešné látky.
debata

Zelený čaj

Je skvelá alternatíva ku káve, ktorá vám dodá energiu. Dokonca je v mnohých oblastiach vhodnejší nápoj, ako káva. Obsiahnutý teín dodáva telu tú správnu energiu a umožňuje dobre začať deň. Má príjemnú chuť, bojuje proti únave a je bohatý na minerály. Aj káva obsahuje zdraviu prospešné látky, ako zelený čaj, ale energia z čaju sa uvoľňuje postupne a nespôsobuje nervozitu, ani neprekysľuje organizmus.

Matcha čaj

Ide síce v princípe o zelený čaj, ale pripravený úplne inak, ako bežné čaje. Čaj na prípravu matcha sa pestuje zatienený, čím sa zintenzívňuje nielen chuť, ale aj zdraviu prospešné látky. No a nelúhuje sa, ale pije sa samotný prášok. Aj jeho príprava je jednoduchá. Dokonca jednoduchšia, ako pri káve. Dáte si pol lyžičky prášku, zalejete teplou vodou, rozmiešate metličkou, alebo v šejkri a pijete. V lete je možné aj pripraviť ho do vody studenej. Chutí lahodne v oboch prípadoch.

Zázvor

Okrem toho, že je to energizujúci nápoj, odporúča sa aj ako protizápalový a ako prírodný prostriedok na boj proti úzkosti a stresu. Ideálny do skorých a tmavých rán. Ranný zázvorový čaj je v skutočnosti dokonalou náhradou kávy. V zime aj mimo nej sú navyše zázvorové čaje všeliekom proti chrípke a prechladnutiu.

ketodieta-kava Čítajte aj Viete čo pijete? Káva je hrou chutí a stojí si za ňu priplatiť

Jačmeň

Nápoj z jačmeňa pomáha bojovať proti cholesterolu, podporuje črevnú rovnováhu a je bohatý na vitamíny. Navyše ak máte zdravé črevá a trávenie, tak aj energie máte viac a rovnako aj dobrej nálady. Pritom ide o zdravú alternatívu, ktorú možno ponúknuť aj deťom. Je bez kofeínu ale príjemne naladí na deň a dodá energiu.

Pomarančový džús

Opäť vhodná možnosť aj pre ľudí citlivých na kofeín. Tento nápoj je zdravý, bohatý na vitamín C, ideálny na začiatok dňa so správnym množstvom energie. Pomarančový džús, najmä s príchodom chladného počasia, je skvelým každodenným zvykom, posilňuje imunitu, je bohatý na vitamíny, chutí a pochutnajú si na ňom malí aj veľkí. Ideálne je však čerstvo odšťavený, nie ten z obchodu. Ak nemáte odšťavovač a pomaranče, alternatívou je citrónová voda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jačmeň #zázvor #kofeín #zelený čaj #Matcha čaj #pomarančový džús #zázvorový čaj

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...