Zabojujte proti jesennej melanchólii: Ako si udržať pozitívnu náladu, radí psychologička

Psychický stav ľudí sa v jesennom období môže zhoršiť, a to nielen kvôli skracujúcim sa dňom a nepriaznivému počasiu, ale aj vplyvom návratu detí a mládeže do školy.

23.10.2023 13:00
trauma depresia Foto:
Viac tmy, chladnejšie počasie, ponuré nebo. Aj to prispieva k zhoršeniu psychického stavu na jeseň.
debata

Odborníci upozorňujú na výskyt sezónnych depresií, úzkostí a iných psychických ochorení, ktoré sú spojené s týmto ročným obdobím.

Spomaľme

Psychologička Kristína Majtényiová zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi vysvetľuje, že v jesennom období dochádza k zhoršeniu psychického stavu ľudí. „Príroda sa spomaľuje, dni sú kratšie, skôr sa stmieva a toto všetko spôsobuje, že sa ľudia cítia unavenejší. Deti a mládež majú navyše obavy a stres z návratu do školy a z nových školských povinností,“ uviedla Majtényiová.

Kylie Minogue Čítajte viac Toto je ideálny kabát na jeseň, nosí ho aj Bondova manželka či nestarnúca Kylie: Máme pre vás 11 tipov

Jedným z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje psychický stav v jesennom období, je počasie. „S jesenným obdobím pociťujeme nárast sezónnych depresií, úzkostí a podobných ochorení. Práve skracujúce sa dni a zmeny počasia majú výrazný vplyv na našu náladu a psychiku,“ vysvetľuje psychologička.

Ako riešenie na zlepšenie psychického stavu v jesennom období odporúča spomaliť a prispôsobiť sa prírode. „Je dôležité, aby sme si dopriali odpočinok a nezaťažovali sa zbytočne. Príroda spomaľuje a aj my by sme mali nasledovať jej príklad. Môžeme si dopriať čas na čítanie kníh, športovanie alebo iné činnosti, ktoré nás tešia,“ radí Majtényiová.

Spánok lieči a platí to

Dôležitú úlohu pri udržiavaní psychického zdravia hrá aj kvalitný spánok. „Je nevyhnutné dbať na pravidelný kvalitný spánok. Nedostatok spánku môže viesť k zhoršeniu nálady a celkovému oslabeniu organizmu. Preto by sme mali venovať dostatok času na odpočinok a regeneráciu,“ dodáva psychologička.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

Okrem toho, Majtényiová zdôrazňuje dôležitosť psychohygieny vo forme, ktorá nám najviac vyhovuje. „Každý človek má svoje preferencie, či už ide o čítanie kníh, športovanie alebo iné záľuby. Je dôležité, aby sme si našli čas na tieto činnosti, ktoré nás uvoľňujú a robia nás šťastnými,“ vysvetľuje.

Je tiež dôležité, aby sme sa nepreťažovali a zmiernili svoje nároky na seba aj na druhých. „Často sme zameraní na výkon a máme tendenciu si pridávať stále viac povinností. V tomto období je však dôležité si uvedomiť, že nie vždy musíme byť dokonalí a že je dôležité venovať sa aj sebe a svojim pocitom,“ zdôrazňuje Majtényiová.

Z odborníkov nemajte strach

Ak sa však problémy s psychickým stavom nezlepšujú a pretrvávajú, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. „Nemali by sme sa hanbiť vyhľadať pomoc, ak ju potrebujeme. Odborníci nám môžu pomôcť zvládnuť ťažkosti a nájsť spôsoby, ako si udržať psychické zdravie aj v tomto náročnom období,“ uzatvára Majtényiová.

vôňa, parfum, sex, náklonnosť, Čítajte viac Sex vzťah nestmelí. Na aké priority sa zamerať?

V jesennom období je dôležité venovať väčšiu pozornosť svojmu psychickému stavu a dbať na psychohygienu. Spomalenie, odpočinok a starostlivosť o seba môžu pomôcť zmierniť príznaky psychických ochorení a zlepšiť celkovú pohodu. Ak sa však problémy nezlepšujú, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #depresia #jeseň #spánok #psychika

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....