Sex vzťah nestmelí. Na aké priority sa zamerať?

Nové výskumy z oblasti psychológie a medicíny tvrdia, že to nie je sex, čo partnerov drží pri sebe. Naopak. Občas práve menej sexu vedie k tomu, že partneri ostanú spolu. „Kto chce mať s dlhodobým partnerom stále sex, nie je si podľa vedeckých poznatkov príliš istý, a preto sa musí stále uisťovať, že vzťah ešte drží,“ tvrdia vedci.

26.09.2023 10:00
vôňa, parfum, sex, náklonnosť, Foto:
Zvykli sme si na tvrdenia, ako zdravý a pre vzťah jednoznačne prospešný je pravidelný sex.
debata

Čím viac, tým lepšie? Nie vždy

Zvykli sme si na tvrdenia, ako zdravý a pre vzťah jednoznačne prospešný je pravidelný sex. Čím viac, tým lepšie. Predstava vzťahu založeného na dostatočnom množstve, pokiaľ možno uspokojivého sexu, je natoľko mainstreamová a zakorenená, že tí, čo sú založení inak, mávajú veľké problémy sa k tomu priznať. Čoraz viac výskumov však ukazuje, že medzi mierou sexu a spokojnosťou so vzťahom nie je priama úmera.

Recept na šťastný vzťah

Nehľadajte ho v sexuálnom uspokojení. Vzťah potrebuje predovšetkým rešpekt, úctu, ocenenie a snahu. To dokáže ovplyvniť celkovú atmosféru vo vzťahu a nie sexuálne variácie na plachte, hovorí nový výskum. Je teda sex skutočne takým silným a nenahraditeľným spojovacím elementom vzťahu, ako sa o ňom tvrdí? Niektoré novšie vedecké výskumy to vidia úplne inak.

Menej sexu vytvára priestor na iné aktivity

Mať po mnohých rokoch spoločného života málo sexu, je vraj úplne normálne. Zvyk totiž vedie k tomu, že už po troch až štyroch rokoch spolužitia nervovej bunky nevyplavujú žiadny dopamín, hormón eufórie. Muži si však jeho hladinu čulo doplnia, akonáhle sa vyskytne nová sexuálna partnerka. U žien vraj výskumy v tomto ohľade chýbajú. Prišlo sa však na to, že napríklad v USA 70 percent žien starších ako 35 rokov okúsilo neveru. Netreba však zúfať, ak sa po pár rokoch vzťahu v spálni nekoná žiadna revolúcia. Naopak, menej sexu môže vytvoriť priestor pre spoločné aktivity, ktoré vedia priniesť do vzťahu viac hĺbkového porozumenia.

bozk, láska, dvojica, romantika, rande Čítajte aj Ako sa naladiť na sex? Štyri rýchle tipy na horúci večer

Vzťah nemôže stáť na sexe

Dôvod je prostý, vášeň a intenzita časom opadnú a ak je základom sex, pomaly ale isto sa začne rúcať aj vzťah. „Dlhodobá istota a častý, dobrý sex sa vzájomne vylučujú,“ tvrdí psychoterapeutka Kirsten von Sydow z Univerzity Hamburg. Ak je totiž sex prioritou, pri jeho ochabnutí začnú partneri hľadať vášeň inde.

Menej vie byť viac

Hladenie a vzájomné dotyky nemusia mať sexuálny charakter, napriek tomu na vzťah pôsobia blahodárne. Preto môže pohladenie spraviť pre vzťah viac ako sex. A rovnako tak sa aj menej vášniví muži ukazujú pre vzťah vhodnejší partneri. Muži, ktorí sa vyhýbajú konfliktom a neradi rozhodujú, sú totiž podľa Kirsten von Sydow každopádne vhodní pre stabilné vzťahy. Dôvod? Obávajúci sa stretov, majú veľký strach opustiť svoju ženu. Preto sú verní a túžbu po vášni obetujú skôr za stabilitu, čo v konečnom dôsledku vyhovuje aj samotným ženám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #sexualita #nevera #vášeň #podvádzanie #dlhodobý vzťah #sexuálna aktivita #sexuálna angažovanosť #pravidelný sex

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....