V horúčavách sme zraniteľní všetci, ešte viac seniori. Dôležitý je pitný režim, na slnko chodiť len chránení

V horúcich letných mesiacoch je dôležité venovať osobitnú starostlivosť zdraviu seniorov.

30.06.2023 13:45
Senior žena Foto:
Počas teplých dní sa v čase približne od 11. do 15. hodiny neodporúča vychádzať von na priame slnko.
debata

Upozornil na to primár oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Peter Bárta, ktorý má pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľstva niekoľko odporúčaní.

„Najdôležitejšie je dodržiavanie dostatočné pitného režimu a vyhýbanie sa priamemu slnečnému žiareniu,“ uviedol Bárta. Lekár objasnil, že telo seniorov je náchylnejšie na tepelné stresy a dehydratáciu. Starší ľudia by mali počas horúcich letných dní dbať o svoje zdravie a držať sa niekoľkých zásad.

melón, dyňa, zelenina, výživa Čítajte viac Ideálne jedlá počas horúčav. Osviežia vás aj hydratujú

„Seniori často nepociťujú smäd, v lete sa viac potia, a preto u nich často dochádza k dehydratácii. Je potrebné, aby sa vyhli aj konzumácii alkoholu a obmedzili príjem kofeínu, ktorý taktiež prispieva k zvýšeniu dehydratácie. Jednoduchým ukazovateľom nedostatočného pitného režimu môže byť sfarbenie moču. Ak je farba svetlejšia, telo je viac hydratované. Naopak, ak je tmavšia, je potrebné siahnuť po tekutine,“ vysvetľuje Bárta.

Počas teplých dní sa v čase približne od 11. do 15. hodiny neodporúča vychádzať von na priame slnko. Primár odporúča aj znížiť fyzickú aktivitu. „V prípade, že je odchod z domu nevyhnutným, je potrebné, aby mali seniori pokrývku hlavy, ľahké oblečenie či zabezpečenú ochranu pokožky prostredníctvom opaľovacích krémov s dostatočným faktorom,“ dodáva.

horúčava - voda - žena - hadica Čítajte viac Zakryte si hlavu aj oči, natrite sa vysokým SPF! Deti do roka chráňte pred slnkom úplne!

V stravovaní by mali podľa Bártu dominovať ľahko stráviteľné jedlá a sezónne ovocie a zelenina. V tejto súvislosti upozorňuje na dôkladné umývanie pred konzumáciou. „V neposlednom rade je dôležité monitorovanie vlastného zdravia a udržiavania kontaktu s blízkymi osobami, ktoré v prípade potreby poskytnú pomocnú ruku,“ uzatvára primár.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #dehydratácia #horúčava #senior

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...