Ideálne jedlá počas horúčav. Osviežia vás aj hydratujú

Počas horúčav mnohým ľuďom príliš nechutí jesť. A to aj preto, že na spracovanie jedla musí organizmus vyvinúť dodatočnú energiu, čo je v horúcom počasí záťaž navyše. Neplatí to však pri jedlách, ktoré telo naozaj osviežia. Obsahujú mnoho vody, ktorá je na ochladenie v tropických teplotách základom.

01.08.2022 11:00
melón, dyňa, zelenina, výživa Foto:
Chladivý melón uhasí aj ten najintenzívnejší smäd a ovocie je dostupné hlavne počas letných mesiacov.
debata

Rajčiny

Paradajky majú vysoký obsah antioxidantu lykopénu, ktorý je známy ako účinný prostriedok na prevenciu rakoviny. Avšak, červené paradajky obsahujú 94 percent vody. Preto sú ideálnym pokrmom počas horúčav, zasýtia a telu dodávajú dostatok vody. Rajčinový šalát počas horúčavy je ideálna voľba. Zaraďte paradajky do vášho jedálnička a budete sa cítiť menej ubitý teplom.

Melón

Teraz je reč o žltom melóne. Chutnom, sladkom a plnom výživných látok aj osvieženia. Chladivý melón uhasí aj ten najintenzívnejší smäd a ovocie je dostupné hlavne počas letných mesiacov. Je to práve ten dôvod, aby ľudí osviežoval počas páľav. Príroda to zariadila dokonale. Melón má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody, až 95 percent, čo z neho robí mimoriadne chladivé a osviežujúce sústo.

Čili

Asi to posledné, na čo v lete myslíte je niečo pikantné. Pikantné jedlá síce zahrievajú počas zimy, ale sú fantastické aj počas leta. Chuť čili a pikantného kari stimuluje tepelné receptory v ústach, zlepší krvný obeh a spôsobí, že sa budete trochu viac potiť. Čo je ale počas leta želaný efekt, pretože pot ochladzuje telo. Preto je napríklad čili omáčka na grilovačke skvelá vec a zabráni prehriatiu organizmu.

jahoda, čips, pečenie, ovocie, sušenie, jahody Čítajte aj Ako chutí leto? Ako jahodové čipsy! Ak máte prebytok ovocia, neváhajte

Brokolica

Pri tejto zelenine platí, že ju buď milujete, alebo nenávidíte. Ale milovať by sme ju mali všetci. A hlavne počas leta. Je známa ako inteligentný sacharid a má vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie, udržuje nízku hladinu cukru v krvi a zabraňuje zápche. A hoci sa táto zelenina zdá byť poriadne hutná, v skutočnosti má až 91 percent vody. Preto je počas leta pre telo veľmi osviežujúca. Skúste si spraviť brokolicovú polievku, alebo varenú brokolicu ako prílohu a od obeda v lete budete vstávať omnoho sviežejší.

Uhorky

Uhorky sú skvelou zeleninou na horúce letné dni, pretože obsahujú veľa vody, ktorá vám pomôže udržať sa v chlade. V skutočnosti uhorky obsahujú 95 % vody. Avšak len v prípade, ak ich konzumujete v surovom stave. Varením z nich mnoho cennej vody unikne. Preto je lepšie chrumkať ich celé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #horúčavy #ovocie #potenie #melón #vysoké teploty #uhorky #rajčiny #letné jedlá

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....