Trápia vás starecké škvrny či infekcie močových ciest? Aká rastlinka ponúka pomoc?

Žerucha je nielen pekná na pohľad, je priam nabitá živinami, ktoré nabudia náš organizmus. Aké má využitie v kuchyni a akými látkami zásobí naše telo?

05.05.2023 09:30
Zázračná žerucha - jedzte ju a vráti vám mladosť Foto:
Zázračná žerucha - jedzte ju a vráti vám mladosť
debata

Žerucha je bohatá na vitamíny C, A, K a B2 a tiež horčičné oleje, ktoré majú antibakteriálne účinky a podporujú trávenie. Obsahuje tiež veľa vápnika, draslíka a horčíka, látky, ktoré sú dôležité pre kosti a svaly. To však nie je všetko, bylinka má aj značné množstvo železa, ktoré je nevyhnutné pre krvotvorbu a zásobovanie organizmu kyslíkom.

pažítka Čítajte viac Pažítka: Povzbudí telo a pomôže pri diéte

Žerucha sa využíva aj v homeopatii. Táto listová zelenina sa zvyčajne používa na liečbu infekcií močových ciest. No žerucha pomáha aj proti metabolickým problémom, zvýšenej teplote či nachladnutiu. Bylinu možno dokonca použiť zvonka napríklad na ošetrenie stareckých škvŕn.

Žerucha sa používa ako potravina aj liek už od stredoveku. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy a západnej Ázie, no v súčasnosti rastie takmer vo všetkých častiach sveta. Rastlinka je so svojou jemne štipľavou a horkastou chuťou vhodná nasekaná na chlieb, do domácich nátierok alebo ako prísada do šalátov, bylinkového tvarohu, smoothies a polievok.

avokádo, omáčka, Čítajte viac Žiadne maslo ani majonéza. Krémová a nízkokalorická omáčka k špargli z avokáda podľa Jamieho Olivera

Žerucha je dostupná v obchodoch či na trhoch, no rastie aj vo voľnej prírode. Pestovanie žeruchy vo vlastnej záhradke je dosť zdĺhavé, ale môže fungovať – rastlina potrebuje polotienisté až tienisté stanovište, najvhodnejší je prírodný zdroj vody, akým je napríklad záhradné jazierko. Ako si vypestovať žeruchu na tácke čítajte tu.

Video
Je to také jednoduché pripraviť si doma výbornú sýtu polievku. A táto vďaka kúsku údenej ryby a čerstvej žeruche chutí ako v luxusnej reštaurácii!
Video
Pozrite si ako zdravo a chutne sa stravuje slovenská reprezentantka vo fitnes a Majsterka sveta vo fitnes Nikola Krčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pigmentové škvrny #bylinka #žerucha

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...