Pažítka: Povzbudí telo a pomôže pri diéte

Chutná rastlina sa objavuje v záhradách ešte počas studených mesiacov, na sklonku zimy. Patrí do skupiny rodu Allium, teda medzi kvitnúce rastliny spolu so šalotkou, pórom a cibuľkou. Spodná časť stonky má veľmi jemnú, čistú a cibuľovú chuť. Vrchná časť je výraznejšia a aromatická. Pažítka sa používa na ochutenie zemiakov, mäsa, vajíčok, ale aj do omáčok či studenej kuchyne. Okrem využitia v gastronómii si nachádza svoje miesto aj v prírodnom liečiteľstve.

07.05.2022 00:00
pažítka Foto:
Pažítka.
debata

Preč s červami

Niektorí odborníci sa domnievajú, že spomínaná bylina sa dokáže popasovať s parazitmi v ľudskom tele. Cudzopasné organizmy sa do tela dostávajú napríklad z nedostatočne umytej zeleniny, prípadne surového mäsa. Okrem pažítky ich likvidujú aj jej rastlinní „súrodenci“ cesnak a citrónová tráva. Niektorí ľudia používajú spomínanú bylinu aj na zníženie infekcie, čo je zvlášť dôležité počas prudkých zmien počasia. Ženy majú radi pažítku nielen na tanieri, ale aj v rámci rôznych diét. Používa sa totiž na redukciu nadmerne zadržanej vody v organizme. Hoci ešte neexistuje dostatok dôkazov, predpokladá sa, že pažítka má stimulujúce účinky na telo.

Vhodná do diéty

Aromatická rastlina má minimálnu kalorickú hodnotu. Jedna polievková lyžica pažítky obsahuje len tri kilokalórie. Malé množstvo energie pochádza zo sacharidov. Zvyšok tvorí zdraviu prospešná vláknina, ktorá reguluje trávenie. Kľúčový je najmä obsah vitamínov a minerálnych látok. Z mikroživín sa v pažítke nachádza najmä vitamín A, čo predstavuje asi 3 % odporúčaného denného príjmu tejto látky. Okrem toho má vitamín C, kyselinu listovú a vitamín K.

zelená špargľa Čítajte aj Špargľa ako hlavné jedlo aj ako príloha! Ale koľko jej kúpiť pre celú rodinu? Tu sú presné množstvá na porciu

Ako fungujú tieto vitamíny?

Vitamín A patrí do skupiny látok, ktoré podporujú zdravie pokožky, slizníc a očí. Vitamín C je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému a vitamín K je potrebný pre správnu zrážanlivosť krvi. Zanedbateľné nie sú ani minerálne látky ako vápnik, fosfor a draslík. Prvé dva spomínané minerály pomáhajú zlepšovať stav kostí a zubov. Draslík pomáha najmä v období, keď máme nedostatok tekutín. Okrem toho patrí do skupiny látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Pozor si treba dávať najmä pri jej nadmernej konzumácii. Medzi typické vedľajšie príznaky, podobne ako v prípade cesnaku, patria bolesti brucha a žalúdočné ťažkosti. Zvýšená opatrnosť je potrebná aj pre ľudí s rôznymi alergiami. Pažítka, tak ako cesnak, obsahuje látku alicín, ktorá môže v ojedinelých prípadoch vyvolať problémy s dýchaním.

Skutočne široké využitie

Pažítka sa používa v gastronómii najmä v surovom stave. Rastie na jar a nevyžaduje si špeciálnu starostlivosť. Čerstvú bylinu nájdeme po celý rok aj na pultoch obchodov. Pri výbere pažítky si treba vyberať rastlinu so sýto zelenými stonkami, ktoré sú rovnomerne sfarbené. Vyhnúť by sme sa mali žltým a zvädnutým stonkách, ktoré neprinesú takmer žiaden osoh. Pokiaľ si túto bylinu prinesieme domov z obchodu, krájajme ju až tesne pred použitím. Zvyšok môžeme pokojne zabaliť do papierovej utierky a nechať v chladničke, kde vydrží takmer celý týždeň.

Ako sa skladuje v mrazničke

Ak chceme pažítku skladovať v mrazničke, vraj pomôže, ak ju nakrájame na hrubšie časti. Nepoužívajme nôž, skôr nožnice. Pažítka sa stáva pravidelnou súčasťou nátierok. Vyníma sa na pečených zemiakoch, v polievkach, ale skvele sa kombinuje aj s maslom, jogurtom alebo kyslou smotanou. Svoje uplatnenie si nachádza aj v pri konzumácii smotanových syrov, vajíčok, zeleninových i majonézových šalátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #vláknina #skladovanie potravín #vitamín A #minerálne látky #pažítka

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....