Horúčavy v práci nám dávajú zabrať! Ako ich zvládnuť a čo musí urobiť váš šéf?

Aj na vašom pracovisku je v týchto dňoch poriadne teplo? Čo robiť, aby ste dni letných horúčav zvládli? A čo by mal robiť váš zamestnávateľ?

02.07.2022 00:00
práca, horúco, horúčava, ovievanie, kancelária Foto:
Pri vysokých teplotách v kancelárii je nutné, aby sa zamestnávateľ postaral o zmeny v pracovnom čase či pauzách na občerstvenie a ochladenie.
debata

Interiérová teplota

Tam, kde to je možné, by mala v horúcich dňoch fungovať klimatizácia. Dôležité je tiež tienenie priestoru, či už roletami alebo žalúziami. V prípade klimatizácie je dobré uvedomiť si, že ani príliš výrazné ochladzovanie priestoru nie je pre naše telo ideálne – rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri by mal byť zhruba 5, maximálne 7 stupňov.

opaľovanie, klobúk, opaľovací krém, úsmev, leto Čítajte viac Čo neviete o opaľovaní, ale pred letom by ste určite mali

Extrémne podmienky

Ak pracujete na mieste, kde je z technických dôvodov nemožné znížiť prevádzkovú teplotu (výrobná hala, exteriér), musí zamestnávateľ upraviť pracovný čas, zvýšiť počet prestávok a umožniť tiež zamestnancom, aby sa osviežili, prípadne osprchovali. Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotnú hranicu, keď musí zamestnávateľ vykonávať jednotlivé opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov. „Vo všeobecnosti však platí, že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, musí vykonať ochranné a preventívne opatrenia zamerané na ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy,“ vysvetlil odbor preventívneho lekárstva.

žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Čítajte viac Chcete pleť bez vrások? Heslo (nielen) na leto znie: 50 plus, 30 mínus a neustála ochrana!

Pitný režim

Dostupnosť a dostatok pitnej vody na mieste výkonu práce je samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady. Vhodná je tiež konzumácia dostatočného množstva nápojov, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti a slúžia na doplnenie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením. Vhodnými nápojmi sú stolové minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy.

Oblečenie

Aj keď niektoré zamestnania predpisujú konkrétny pracovný odev, v prípade, ak sú teploty vysoké a nie je pracovný odev nutnosťou, môže dôjsť k jeho zmene. Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.

Video
VIDEO: Keď horúčavy vyľudňujú mesto a plnia vodné nádrže ľuďmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #zamestnanie #teplo #horúčava #pracovisko

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...