Chcete pleť bez vrások? Heslo (nielen) na leto znie: 50 plus, 30 mínus a neustála ochrana!

Nie je žiadnou novinkou, že na vznik vrások vplýva viacero faktorov nášho životného štýlu. Jedným z nich, ktorý nie vždy dokážeme ovplyvniť, je však aj slnečné žiarenie.

17.06.2022 13:00
žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Foto:
Aj s opaľovacím prípravkom s vysokým faktorom sa opálite určite.
debata

Netreba spochybňovať, že slnko k životu potrebujeme, treba však mať na mysli aj to, že okrem benefitov prináša slnečné žiarenie s UVA a UVB lúčmi aj množstvo negatív. Odhliadnuc od hraničnej podoby ich dopadu (teda vzniku melanómu a rakoviny kože), na ktoré by sme mali myslieť v prvom rade, je tu potom aj dopad vizuálny.

Opálená pokožka síce vyzerá pekne v spojení so svetlým oblečením, pôsobí s ňou akosi jemnejšie, krajšie, lenže to je efekt, ktorý je ľahko pominuteľný. Pár rokov neopatrného zaobchádzania so slnkom sa podpisuje na našej tvári, krku, dekolte, ale aj zvyšku tela. Dôležité preto je uvedomiť si, že pokožku treba chrániť. Cestou sú, samozrejme, produkty s ochrannými faktormi proti UVA a UVB lúčom.

Tónovací antioxidačný krém Face Zone od značky...
Osviežujúci fluid Anthelios UVMUNE 400 so SPF...
+7Emulzia na opaľovanie na tvár s depigmentačným...

Ak niekto chce oponovať slovami, že to sa predsa potom neopálim, budeme rázne oponovať. Nie je to totiž pravda. Aj s opaľovacím prípravkom s vysokým faktorom sa totiž opálite určite, pleť bude tónovaná, pre niekoho, kto trávi na slnku viac času, určite nebude problém získať aj bronzový odtieň (záleží vždy od fototypu). Ak sa však budete pravidelne natierať ochranným prípravkom a dodržiavať dôležité zásady, výsledkom bude aj pleť dlhodobo mladšia.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte viac Zázrak pre pleť, s ktorým treba narábať opatrne: Poznáte tajomný retinol? Toto radí odborníčka

Opaľovacie prípravky pomáhajú k tomu, aby pleť chránili pred vysušovaním zo slnka či jej poškodením slnečnými lúčmi, ktoré sa často prejavuje v podobe pigmentových škvŕn, znamienok alebo prehĺbením vrások. Základom určite je, aby ste v prípade tváre (na ktorej, čo sa vrások týka, záleží ženám asi najviac), vysoký ochranný faktor.

Na trhu sú produkty s rozličnou úrovňou ochrany. Podľa nás je ideálna tá, kde sa zhovárame o SPF 50+. Veľmi vysoká solárna ochrana je pre pokožku tváre dôležitá a má to aj praktický dôvod. „Vždy odporúčam nosiť na tvári krém so SPF 50+. Aj preto, že máloktorá zo žien si naozaj nanesie potrebné množstvo a ak na tvári nemáme presnú dávku, akú odporúčajú vedci a lekári, a tiež krém pravidelne nereaplikujeme, dochádza k zníženiu ochrany. Predstavte si teda, že to robíte s faktorom trebárs 20. Tá ochrana je potom ešte menšia,“ uviedla dermatologička Michaela Blaško.

shutterstock 739824520 Čítajte viac Pred slnkom sme si nie všetci rovní, no zraniteľný je každý z nás: Pozor na UVA!

Okrem čísla 50 plus je dôležité aj ďalšie – 30 mínus. Aby sme boli presnejší, reč je o nutnosti aplikácie – ideálne by sme mali opaľovací krém naniesť na pleť 30 minút pred pobytom na slnku. To by si mali zapamätať najmä dámy, ktoré absolvujú svoju kozmetickú rutinu na poslednú chvíľu pred odchodom do práce.

Áno, do práce. Lebo opaľovací prípravok nie je len „dovolenková“ záležitosť. Najmä ochrana tváre si pýta krém so SPF po celý rok, zhodli sa odborníci. Ak teda túžite po mladšej pleti, opaľovák by u vás nemal chýbať, či je leto, či je zima. Nezabúdajte reaplikovať. Noste pokrývku hlavy a slnečné okuliare s UV filtrom a určite sa vyhýbajte slnku v čase, keď je najintenzívnejšie. Medzi 11.00 a 15.00 h vyhľadávajte tieň.

Video
VIDEO: Ako rozpoznať agresívny melanóm bez sfarbenia od bežnej ranky na koži?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #pleť #mladosť #vrásky #opaľovanie #solárna ochrana

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...