Čo neviete o opaľovaní, ale pred letom by ste určite mali

Teploty zo dňa na deň rastú a mnohí už majú za sebou aj prvé spálenie. Pritom nás čakajú letné horúčavy, počas ktorých je zásadné pre zdravie dobre sa chrániť pred negatívnymi účinkami slnka. Eliminujte riziká opaľovania a užite si leto bezpečne.

15.06.2022 15:00
opaľovanie, klobúk, opaľovací krém, úsmev, leto Foto:
Zásadné pre zdravie je dobre sa chrániť pred negatívnymi účinkami slnka.
debata

Pozor na UV

Ultrafialové lúče najviac poškodzujú pokožku. Existujú dva typy ultrafialového žiarenia, ktoré dopadá na vašu pokožku: ultrafialové A (UVA) a ultrafialové B (UVB). Preto je pri ochrane pred slnkom potrebné voliť prípravky, ktoré chránia pred oboma typmi.

Nie všetky opaľovacie krémy chránia pred slnkom

Malo by to tak byť, ale nie je. Hlavne v nižšej cenovej kategórii. Niektoré majú tak nízky ochranný faktor, že prestanú účinkovať len čo vyjdete z domu. No a niektoré vás v skutočnosti chránia iba pred UVB lúčmi, ale nie pred UVA. Preto si prečítajte dobre aj zadnú stranu balenia.

Koľko opaľovacieho krému potrebujete?

Platí zásada, že trochu opaľovacieho krému nepomôže. Ale rovnako ani príliš veľa. Ani hrubá vrstva. Podľa Americkej akadémie dermatológie (AAD) väčšina ľudí nevie, koľko opaľovacích krémov by mali používať, a používajú iba 25 – 50 % toho, čo pokožka skutočne potrebuje. Smernica ukazuje, že na pokrytie celého tela je potrebný zhruba štamperlík opaľovacieho krému.

opaľovanie, klobúk, opaľovací krém, úsmev, leto Čítajte aj Nebezpečné slnko! Ktorým častiam tela venovať špeciálnu pozornosť?

Nezabudnite na pokožku hlavy

Aj tá sa môže spáliť, hoci máte na hlave vlasy. Spálená cestička potrápila už mnoho žien. Ak nenosíte klobúk a rozčesávate si vlasy, vystavujete túto citlivú oblasť priamo UV lúčom. Preto nezabúdajte práve na miesta, kde je pokožka hlavy odkrytá. Je nesmierne citlivá a ľahko sa spáli.

Ochranu potrebuje aj tetovanie

Mnoho ľudí si myslí, že tetovaná pokožka je vlastne prekrytá a chránená. Je naopak citlivejšia, navyše tetovanie môže spôsobiť, že zmeny na koži objavíte neskôr. Navyše to nie je len o pokožke. UV lúče dokonca narúšajú chemickú štruktúru pigmentov a znehodnocujú ich, čo spôsobuje vyblednutie tetovania. Kvalitný krém ochráni nielen vašu pokožku, ale aj tetovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #SPF #slnečné žiarenie #ochranný faktor #opaľovací krém #UVA #UVB

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...