Neseďte a jedzte zdravšie! Obezita útočí na Slovákov, ako s ňou zatočiť? (VIDEO)

Obezite sa dá účinne prechádzať aj napriek tomu, ako veľmi je v modernom svete rozšírená. Dôležité je minimalizovať sedavý spôsob, vyhnúť sa rýchlemu občerstveniu či vyprážaným jedlám a dbať na pitný režim aj spánok.

18.03.2022 06:00
debata
Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci osvetovej kampane Každý musí konať! pripravil sedem preventívnych rád proti obezite.

„Veľká časť populácie si totiž osvojila nezdravé stravovacie návyky a sedavý spôsob života. Tieto rizikové faktory je potrebné eliminovať na celosvetovej úrovni, aby sa predišlo ďalšiemu zvýšeniu výskytu nadváhy a obezity u ľudí,“ vysvetlil úrad cieľ kampane.

obezita, prejedanie sa, jedlo, fast-food, nadbytok, Čítajte viac Čím chudobnejší, tým obéznejší... nekvalitné, ale chutné potraviny nás vedú do hrobu

Do jedálnička by mali ľudia pridať ovocie a zeleninu a, naopak, znížiť by mali príjem soli a alkoholu. Svetlé pečivo je dobré nahradiť celozrnným a bežné sladkosti ich zdravšími alternatívami. „Stravujte sa aspoň päťkrát denne, nevynechávajte raňajky,“ znie odkaz.

Pitný režim dospelého človeka by mal podľa odborníkov zahŕňať približne dva až dva a pol litra tekutín. Odporúčajú uprednostniť pitnú vodu či nesladený čaj, naopak, sladeným nápojom je lepšie sa vyhnúť.

žena, dieta, chudnutie, stravovanie Čítajte viac Ako má vyzerať účinné chudnutie? Radí odborník

Dôležité je obmedziť čas pri počítači či telefóne a sedavý spôsob života vymeniť za aktívny. „Ak máte problém s pohybovou aktivitou ako jednotlivec, nájdite si blízkeho človeka či skupinku ľudí, s ktorými pôjde cvičenie jednoduchšie. Nájdite si športové aktivity, ktoré vás bavia, skúšajte nové pohybové aktivity,“ znie ďalšia rada.

Podceňovať však netreba ani oddych a dostatočný spánok. Pre redukciu stresu je dobré udržiavať kontakt s blízkymi či potešiť sa denne aspoň jednou maličkosťou. Pozor však na zázračné diéty a výrobky či programy na chudnutie. Aj o nich, rovnako ako o zložení stravy Slovákov, čo robíme nesprávne a čoho by sme mali jesť viac a čoho menej – skrátka podrobnejšie rady, ako zatočiť s obezitou nájdete v našom videu z relácie Ide o nás (vyššie) alebo v rozšírenej podcastovej verzii tohto rozhovoru – odkaz dolu.

Rozšírenú podcastovú verziu relácie Ide o nás si pozrite tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #obezita #jedálniček #vyprážané jedlá #sedavý spôsob života

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...