Ako má vyzerať účinné chudnutie? Radí odborník

Je dôležité jesť pomalšie, mať dostatočný pitný režim v podobe nekalorických nápojov, nevynechávať žiadne denné jedlo.

21.02.2022 13:00
žena, dieta, chudnutie, stravovanie Foto:
Tak do toho, nevzdávajte sa.
debata

Na efektívne zníženie hmotnosti je potrebná pravidelná a vyvážená strava, ako aj dostatočný pitný režim, radí gastroenterológ, internista a odborník na výživu zo Slovenskej obezitologickej asociácie a z Biomedicínskeho centra SAV Peter Minárik. Upozorňuje, že drastické diéty a hladovky nevedú k dlhodobo udržateľným výsledkom, naopak, môžu spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti. „Je dôležité jesť pomalšie, mať dostatočný pitný režim v podobe nekalorických nápojov, nevynechávať žiadne denné jedlo. Pri znižovaní nadmernej telesnej hmotnosti si tak treba v redukčnej fáze, ako aj vo fáze udržiavania nižšej hmotnosti, pravidelne kontrolovať svoju telesnú hmotnosť. Užitočným pomocníkom je vedenie stravovacieho denníka,“ ozrejmil odborník. Na efektívnu úpravu hmotnosti odporúča aj metódu tzv. zdravého taniera. „Takýto tanier obsahuje 50 percent zeleniny, 25 percent chudej bielkoviny, 25 percent škrobovej prílohy,“ spresnil.

priatelia, jennifer aniston, Čítajte viac Jemne vyrysované ramená, brucho ako skala! Aké sú tréningové pravidlá Jennifer Anistonovej?

Naopak, varuje pred drastickými diétami, „detoxmi“ či hladovkami, po ktorých hrozí rýchle znovunadobudnutie stratenej hmotnosti. „Čo obvykle vedie k následnému sklamaniu a k strate sebadôvery,“ vysvetľuje Minárik. Upozornil, že prísna reštrikcia príjmu živín a energie sa môže spájať so zdravotnými rizikami, ako sú stres, žlčové kamene či nerovnováha minerálnych látok. „S mnohými detoxikačnými kúrami a hladovaním sa spája aj hrozba predávkovania niektorými liekmi,“ doplnil odborník. Pri dlhodobom hladovaní môžu podľa neho diéty viesť aj k deficitu esenciálnych živín, a hrozí dokonca smrť.

Rovnako toxické však môže byť podľa Minárika pre telo aj nekontrolované prejedanie. „Prejedanie môže byť aktívne, pri ktorom konzumujeme príliš veľké porcie jedla, ako aj pasívne, keď prijímame potraviny s veľmi vysokým obsahom energie, tukov či cukrov,“ priblížil s tým, že často ide o večerné alebo nočné prejedanie. Podľa odborníka môže postupne spôsobiť zdravotné problémy vedúce k obezite a k tukovej chorobe pečene. „Neskoršími následkami môže byť cukrovka, vysoký krvný tlak, ateroskleróza, prípadne niektoré druhy zhubných nádorov,“ uvádza Minárik.

banán, žena diéta, chudnutie, hmotnosť Čítajte viac Snažíte sa chudnúť? Spoznajte mini-triky s banánmi či cestovinami, ktoré oceníte počas dňa

Pripomenul, že ide o zlozvyk, od ktorého sa dá odnaučiť, a to najmä správnou životosprávou. Odporúča dbať na dostatočný spánok, systematickosť v stravovaní a nevynechávanie jedál počas dňa. Dôležité je tiež správne načasovanie večere. „A to najneskôr dve hodiny pred spaním,“ radí Minárik.

V rámci prevencie obezity odborník odporúča najmä vyhýbať sa nadmernej konzumácii jedla. „Základom je konzumácia zeleniny, ovocia, vody, sladkovodných i morských rýb, chudého hydinového mäsa. Odporúča sa obmedziť konzumácia údenín, červeného mäsa, masla, smotany, tučných syrov, sladkostí,“ priblížil.

VIDEO: IDE O NÁS – prečo sa Slováci nehýbu? A ako to zmeniť?

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #hladovka #diéty

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....