Upratovanie ako zdroj partnerských hádok? Prekvapí vás, koľko párov stálo vzťah... A ktorá činnosť je najväčší kameň úrazu?

Domáce práce môžu byť kameňom úrazu vo vzťahoch, a potvrdilo to aj niekoľko štúdií.

12.12.2023 09:00
žena, upratovanie, domácnosť, nečistoty Foto:
Upratovanie môže byť zdrojom konfliktov medzi partnermi.
debata

Jednu z nich pred časom priniesol aj portál Showerstoyou.co.uk. Anketa, na ktorej sa zúčastnilo 2459 párov, odhalila, že niektoré domáce práce môžu spôsobovať napätie a hádky medzi partnermi.

Na prvom mieste… plný drez

Výsledky štúdie ukázali, že až 57 percent párov sa dokáže pohádať kvôli neumytému riadu a rozhodovaniu, kto z dvojice by sa mal týmto zaoberať. Možno by sme si mysleli, že je to len bežná a jednoduchá úloha, ktorá by nemala spôsobovať problémy, ale opak je pravdou.

voňa, parfum, darček, tip Čítajte viac Parfum ako darček? Ak počúvate svojich blízkych, určite vyberiete správny: Máme 15 tipov, medzi nimi aj TOP kreácie roka

Druhou najčastejšou činnosťou, ktorá vedie k hádkam, je vynesenie odpadkov. Až 47 percent opýtaných párov priznalo, že táto úloha spôsobuje napätie vo vzťahu. Následne nasleduje upratovanie kuchyne, vrátane umývania riadu a spotrebičov.

Žehlenie prekvapivo bez konliktov

Do prvej päťky domácich prác, ktoré vyvolávajú trenice v domácnostiach, sa dostalo aj umývanie kúpeľne a pranie. Zaujímavé je, že utieranie prachu a žehlenie, ktoré sa často pripisujú ženám, spôsobujú najmenej hádok. Možno je to preto, že sa tieto úlohy automaticky prisudzujú ženskému pohlaviu a dvojice sa zvyčajne nehádajú pri ich rozdeľovaní.

Brigitte Nielsen a jej manžel Mattia Dessì Čítajte viac 60 rokov v rodnom liste, 17 centimetrov v podpätkoch a za chrbtom nápis Hollywood. Lepší návrat na mólo si Brigitte Nielsen ani nevie predstaviť

Okrem toho, štúdia ukázala, že domáce práce môžu mať aj vplyv na rozpad vzťahu. Približne 15 percent párov, ktoré už zažili rozchod, uviedlo, že domáce práce prispeli k ich rozpadu. Niektorí opýtaní tiež priznali, že konflikty vznikali aj z toho dôvodu, že partner alebo partnerka niektoré úlohy nezvládali alebo ich neurobili poriadne.

Učiť deľbe úloh v domácnosti musíme aj deti

Ak chceme minimalizovať hádky a napätie v domácnosti, je dôležité, aby si partneri navzájom pomáhali pri plnení domácich povinností. Rozdeľovanie úloh a vzájomná podpora môžu znížiť stres a konflikty spojené s domácimi prácami. Myslite na to obzvlášť v predvianočnom období (no nielen počas neho), keď sa snaha mať dokonalo vyupratovaný príbytok zvyšuje. Spolu s ňou však veľmi často aj stres či počet konfliktov v domácnosti.

Ema Müllerová Čítajte viac Keď som napísala o tom, čo ma trápi, ženy si vydýchli. Je dôležité cítiť, že problémy máme všetky, vraví Ema Müllerová

Snažte sa pristúpiť k rozdeleniu domácich prác spravodlivo, pomáhajte si navzájom a, samozrejme, nebojte sa zapojiť ani deti. Aj tie by mali od útleho veku chápať zodpovednosť za upratanú izbu alebo vnímať ako dôležité pomôcť prispieť k tomu, aby doma bolo čisto a útulne. Ak sa to naučia v detstve či tínedžerskom veku, budú ľahšie a prirodzenejšie potom tento prístup používať vo vlastných vzťahoch a domácnostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #partner #konflikt #upratovanie #odpadky #práčka #domáce práce

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...