Zaujímavá štúdia, k čomu všetkému dokáže ľudí 'nakopnúť' slnečný deň

Asi nikoho neprekvapí, že počasie môže ovplyvniť náladu. Ponuré zimné dni môžu vyvolávať smútok, zatiaľ, čo mimoriadne horúce dni môžu v ľuďoch prebúdzať pocit podráždenosť či zlosť.

07.11.2023 09:30
slnko, žena, úsmev, pekná žena Foto:
K čomu všetkému môže nabádať človeka slnečný deň?
debata

Niektoré výskumy však ukazujú, že nečakane pekné počasie nám môže zatemniť úsudok a prebudiť v nás veľký optimizmus, napísal spravodajský server The Washington Post. O premenlivé počasie nebola posledný mesiac núdza. Veľká časť východnej časti Spojených štátov s blížiacim sa koncom októbra zažívala nezvyčajné teplo a teploty v oblasti Washingtonu a Baltimore koketovali s rekordnými hodnotami, rovnako ako niektoré miesta od Massachusetts po Maine.

dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita, sladkosti, nezdravé Čítajte viac Hrozivá štatistika! Závislosť od priemyselne spracovaných potravín? Závislí zjedia aj škatuľu donutov, nevedia sa ovládnuť

Teplo je výraznou zmenou oproti typickému jesennému ochladeniu a podľa niektorých výskumov môžu podobne neobvyklé slnečné dni nabádať ľudí k väčšiemu riskovaniu.

„Nejde o to, či je slnečno, alebo zamračené. Ide o to, o koľko je aktuálne slnečnejšie, než bolo bežné v nedávnej histórii,“ povedal Ross Otto, výskumný psychológ z kanadskej McGillovej univerzity. „Ľudia majú dobrú náladu, pretože veci sú oveľa slnečnejšie, než čakali,“ dodal. Otto a jeho kolegovia zistili, že ľudia častejšie stávkujú, keď je lepšie počasie, čo je jedna z najpriamejších súvislostí, akú možno v rizikovom správaní vypozorovať.

Štúdia z roku 2016, ktorá analyzovala lotérie a stávky v New Yorku zistila, že všetci obyvatelia z rôznych socioekonomických oblastí kupovali viac žrebov, keď sa počasie zmenilo k lepšiemu – napríklad, keď na konci zamračeného týždňa prišiel slnečný deň. Ak bolo zamračené, ľudia stávkovali výrazne menej.

žena, dievča, depresia, smútok, invalid Čítajte viac Jesenná melanchólia je tu! Ako jej nepodľahnúť?

Ross Otto zistil podobné trendy v nadväzujúcej štúdii z roku 2018, ktorá analyzovala jazyk na vtedajšom twitteri, teraz sieti X: Slnečnejšie dni viedli k lepšej nálade – a väčšiemu počtu hazardných hier.

Sklon ľudí viac riskovať je podľa neho možné vysvetliť konceptom zvaným „chyba predikcie“, teda nesúladom medzi tým, čo človek očakáva, a tým, čo skutočne nastane. Keď je slnečnejšie, než sa očakávalo, ľudia majú tendenciu prejavovať správanie spojené s dobrou náladou, medzi ktoré patrí aj riskovanie.

Ďalším vysvetlením je „optimistické skreslenie“, jav, pri ktorom si ľudia myslia, že pozitívne udalosti sú pravdepodobnejšie ako udalosti negatívne. „To, ako sa práve cítite a aké je počasie, si premietate do budúcnosti,“ povedal Devin Pope, profesor behaviorálnych vied a ekonómie na Chicagskej univerzite, ktorý sa na Ottovej štúdii nepodieľal.

Optimizmus môže ovplyvniť nielen to, či hráme hazardné hry, ale aj to, ako a kedy kupujeme autá alebo domy. V roku 2012 Devin Pope zistil optimistické skreslenie u ľudí, ktorí si kupujú autá v rôznych teplotných pásmach. Napríklad v teplých dňoch bez mráčika sa predalo viac kabrioletov, a to aj v nečakaných lokalitách.

Devin Pope uviedol, že napríklad v Chicagu sa počas pekného, slnečného októbrového dňa predalo viac kabrioletov, než počas zamračeného, upršaného, typicky jesenného októbrového dňa.

Podľa niektorých názorov môže optimistická tendencia do istej miery ovplyvňovať aj akciový trh. Slnečnejšie počasie podľa štúdie zverejnenej tento rok v lete povzbudzuje investorov k riskantnejším rozhodnutiam. „Keď je horúce počasie sú ľudia prehnane optimistickí a ochotní viac riskovať,“ povedala autorka tejto štúdie Jia Liuová, profesorka účtovníctva a financií na anglickej Portsmouthskej univerzite.

Iní vedci ale na možnosť, do akej miery počasie ovplyvňuje našu náladu či vzorce nakupovania, pozerajú skepticky. Ale nech je to tak, alebo onak, keď budete chcieť urobiť veľké rozhodnutie počas nečakane slnečného dňa, skúste sa na to radšej vyspať – alebo počkať niekoľko dní, než sa naozaj rozhodnete.

debata chyba
Viac na túto tému: #optimizmus #psychika #nálada #slnečné dni

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...