Jesenná melanchólia je tu! Ako jej nepodľahnúť?

Mnoho ľudí trpí sezónnymi depresiami, poklesom nálady spôsobenej najmä nedostatkom svetla.

18.10.2017 09:00
žena, dievča, depresia, smútok, invalid
Aj na vás doľahne v jeseni smútok?
debata (1)

Každý rok v rovnakej dobe, asi dva dni po prechode na zimný čas, postihne Manon to, čomu hovorí „modré zimné sny“. „Mám len jednu túžbu: zostať vo svojej posteli a vyjsť až v marci. Živím sa len čokoládou a trávim čas sledovaním seriálov na mojom počítači,“ hovorí pre týždenník L'Express.

Cédric má pocit, že november a december trvajú dlhšie než celý zvyšok roka. „Nedokážem spriadať žiadne plány, mám takú pauzu,“ uvádza. Manon a Cédric majú sezónnu depresiu. Nie je však možné počas týchto mesiacov len zostať doma a nič nerobiť.

Predovšetkým je potrebné odlíšiť zlú náladu od skutočných depresií. Naša nálada klesá na úroveň mrazu vplyvom zimy, ale nemožno to zamieňať so skutočnými depresiami, ktoré nemajú čo robiť s počtom slnečných hodín za deň.

"Malá sezónna depresia nemá so skutočnou depresiou nič spoločné. Tento prechodný stav sa prejavuje väčšinou fyzickou únavou, nepokojom, nedostatkom dobrej nálady, túžbou niekam sa schovať. A konzumáciou čokolády. Skutočná depresia znamená stratu akýchkoľvek záujmov a radosti zo všetkých vecí a aj trvalým smútkom. A najmenej piatimi príznakmi: neustála zlá nálada, výrazná ‚živosť‘ alebo naopak pomalosť, myšlienky na smrť, chudnutie alebo priberanie bez zmeny jedálnička, enormný alebo naopak nedostatočný spánok a problémy so sústredením sa, "hovorí psychoterapeutka Emmanuelle Lacroix.

"V boji s melanchóliou sú oveľa účinnejšie než antidepresíva rýchle polhodinové prechádzky. To je zásadná a prirodzená terapia. Človek sa nadýcha kyslíka, nechá svoje myšlienky voľne plynúť a sústredí sa na chôdzu, všíma si jesenné farby a nakoniec dospeje k názoru, že toto ročné obdobie nie je tak strašné. Ideálne je prechádzka s priateľom či priateľkou, aby človek nezostával v izolácii, ktorá je niekedy pre toto obdobie typická, "zdôrazňuje Emmanuelle Lacroix.

V tomto období je viac ako inokedy potrebný dostatočný spánok. Sandrine potvrdzuje, že od tej doby, čo chodí spať skôr, budí sa s optimistickejším pohľadom na svet. "Skôr som mala sklon hodinu, kedy si ľahnem do postele, odďaľovať. Hovorila som si, že dni už sú aj tak dosť krátke a že nebudem chodiť spať so sliepkami. Ale od tej doby, čo počúvam svoje telo, ktoré si žiada v zimne viac hodín spánku pred polnocou, cítim sa oveľa lepšie, "priznáva. Ak zimné smútky prichádzajú každý rok pravidelne, je možné skúsiť terapiu svetlom.

Nebezpečenstvo zimnej melanchólie tkvie v tom, že človek môže jesť viac, pretože sa domnieva, že potrebuje viac energie. V skutočnosti však trávime viac času doma ako vonku a preto nie je dôvod jesť viac, uvádza nutričná ​​poradkyňa Ariane Grumbach. „A keď už máte sklony utešovať sa jedlom, riskujete, že budete naberať na hmotnosti. To k dobrej nálade neprispeje,“ dodáva.

"Je však normálne, že človek má v zimnom období chuť na jedlá, ktoré ho uspokojujú. Bohužiaľ, to nie je varená či surová zelenina, ktorej je v tomto čase dostatok, ale rôzne maškrty, často spojené s detstvom. Ak ich jeme v rozumnom množstve, nie je to žiadny problém, "hovorí Ariane Grumbach.

„Zapisujte si každý deň tri drobné maličkosti, za ktoré môžete byť vďační,“ radí Emmanuelle Lacroix. „Môže to byť slnečný lúč alebo autobus, ktorý vám príde práve vo chvíli, keď ste dorazili na zastávku. Je to výborný spôsob, ako si pripomínať pekné veci a uvedomovať si, že to hlavné nie sú dni bez slnečného svitu,“ dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #jeseň #melanchólia

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...