Hrozivá štatistika! Závislosť od priemyselne spracovaných potravín? Závislí zjedia aj škatuľu donutov, nevedia sa ovládnuť

Závislosť na vysoko priemyselne spracovaných potravinách má čoraz viac ľudí.

17.10.2023 10:10
dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita,... Foto:
Závislosť na vysoko priemyselne spracovaných potravinách má čoraz viac ľudí.
debata

Štrnásť percent dospelých a 12 percent detí má závislosť na vysoko priemyselne spracovaných potravinách, ako sú napríklad čokoládové tyčinky. Uvádza to článok zverejnený v odbornom The British Medical Journal, ktorého autori a autorky analyzovali 281 odborných štúdií z 36 rôznych krajín.

žena, sladkosti, nadváha Čítajte viac Hoci ste štíhla, môžete mať stukovatenú pečeň. Čo pomôže?

Závislosť na priemyselne spracovaných potravinách sa prejavuje podobne ako závislosť na alkohole, nikotíne alebo napríklad kokaíne, povedala The Guardian hlavná autorka štúdie Ashley Gearhardtová z Univerzity v Michigane. Zahŕňa príznaky ako nadužívanie, stratu kontroly pri konzumácii alebo to, že človek pokračuje v jedle, aj keď si uvedomuje negatívne následky. Pokiaľ sa u človeka prejavili aspoň dva tieto symptómy počas uplynulého roka spoločne s tým, že má závažné problémy alebo pociťuje závažnú psychickú nepohodu, tak je to podľa Gearhardtovej považované za závislosť na jedle.

Gearhardtová sa napríklad stretla s pacientkou s diabetom 2. typu, ktorá si uvedomovala, že konzumáciou potravín s vysokým podielom cukru riskuje veľké zdravotné problémy, ale aj tak ich nedokázala prestať jesť. „Nebolo to tak, že by si dala jeden donut. Dávala si ich celú škatuľu a hovorila, že jednoducho nemôže odolať,“ popísala bádateľka.

obezita, tučnota, nadváha, diéta, strava, televízor, rodina, tučná rodina Čítajte viac Opäť hrozivejšie čísla! Viac než polovica dospelej populácie v Európe je príliš tučná

Vysoko priemyselne spracované potraviny môže človek rozpoznať tak, že obsahujú ingrediencie, ktoré obvykle ľudia nemajú v kuchyni. Ďalším znakom je, že tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo rafinovaných sacharidov a pridaných tukov, a to mnohokrát obe tieto zložky naraz, ako práve čokoládové tyčinky. Naproti tomu nespracované alebo málo spracované potraviny ako napríklad jablko či losos majú menší podiel sacharidov a tukov a málokedy obsahujú oboje zároveň.

Závislosť sa môže potenciálne prejaviť aj pri jedle, ktoré si človek sám vyrobí, ako sú napríklad domáce sušienky. Tie totiž obvykle obsahujú cukor a maslo, teda sacharidy a tuky. Človek ale málokedy zje celý plech domácich sušienok na posedenie. Naproti tomu u sušienok predávaných v obchode, ktoré sú propagované reklamou a ich získanie človeka nestojí toľko úsilia, skôr hrozí závislosť. „Nepodceňujte faktor pohodlia. Keby som si mala sama vyrábať čokoládu alebo pizzu, tak by som ich asi tak často nejedla,“ podotýka Gearhardtová.

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #obezita #spracované potraviny #donut

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...