Opäť hrozivejšie čísla! Viac než polovica dospelej populácie v Európe je príliš tučná

Väčšina dospelých v Európe trpí nadváhou a obezitou, hmotnosť stúpa aj u detí.

04.05.2022 12:00
obezita, tučnota, nadváha, diéta, strava,... Foto:
Hmotnosť stúpa aj u detí, obezita je nebezpečná.
debata (1)

Viac než polovica dospelej populácie v Európe je príliš tučná. Vo svojej výročnej správe o obezite to v utorok uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zo správy o obezite v európskom regióne WHO za rok 2021 vyplýva, že približne 59 percent dospelých trpí buď nadváhou alebo obezitou. Problém postihuje viac mužov ako ženy – nadváhu má 63 percent mužov v porovnaní s 54 percenta­mi žien.

S nadmernou telesnou hmotnosťou má problém aj jedno z troch detí. S nadváhou alebo obezitou podľa správy WHO trpí 29 percent chlapcov a 27 percent dievčat veku sedem až deväť rokov. Medzi dospievajúcimi sa tento podiel zvyšuje na 25 percent, pričom z detí mladších ako päť rokov má nadváhu iba osem percent.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Ľudia trpiaci obezitou alebo nadváhou sú počas pandémie neúmerne zasiahnutí ochorením COVID-19, pričom u ľudí s vysokou telesnou hmotnosťou je väčšia pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní alebo tejto chorobe podľahnú, uviedla WHO. Počiatočné údaje WHO tiež naznačujú, že obezita u detí a dospievajúcich v dôsledku pandémie stúpa.

Nadváha a obezita patria vo všeobecnosti v európskom regióne WHO medzi hlavné príčiny invalidity a úmrtí, pričom obezita by sa mohla v nasledujúcich desaťročiach v niektorých krajinách stať hlavným rizikovým faktorom rakoviny a nahradiť fajčenie.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #WHO #hmotnosť

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...