Byť vtipný na prvom rande ako záruka toho, že očaríte partnera? Vedci sa zhodli, všetko je inak...

Byť vtipný a rozosmiať svoj proťajšok na prvom stretnutí zrejme nijako nezvyšuje šance na nadviazanie vzťahu.

30.10.2023 00:00
rande, žena, muž Foto:
Humor na rande? Niekedy vôbec nemusí pomôcť, skôr uškodiť.
debata

Tradičná predstava, že ľudia so zmyslom pre humor to majú pri zoznamovaní jednoduchšie, podľa všetkého neplatí. Vo svojej štúdii k tomu došiel vedecký tím z austrálskej Queenslandskej univerzity, podľa ktorého to, čo ukazujú romantické komédie, nemá s realitou veľa spoločného. Píše o tom denník The Times.

Vedci skúmali interakcie 350 heterosexu­álnych párov, ktoré absolvovali stovky bleskových schôdzok, každá z nich trvala tri minúty. Ich stretnutia sa nahrávali a vedci potom zisťovali, či sa účastníci, ktorí partnera rozosmejú, od neho neskôr dočkajú lepšieho hodnotenia.

rande, láska, pár, zaľúbenci Čítajte viac Ste sama, ale so záväzkami? Ako sa znova zamilovať?

Prieskum ukázal, že muži aj ženy, ktorých osoba opačného pohlavia rozosmiala, alebo naopak oni rozosmiali ju/jeho, potom svojho partnera nehodnotili ako atraktívnejšieho. „Je zaujímavé, že tento výsledok odporuje všeobecne zdieľanému presvedčeniu, že ženy viac priťahujú vtipní muži a mužov viac priťahujú ženy, ktoré ich vnímajú ako vtipných,“ uviedol vedúci vedeckého tímu Henry Wainwright.

Podľa neho vžitá predstava o výhode vtipných ľudí pri zoznamovaní možno súvisí s tým, že zmysel pre humor vyžaduje bystrosť, inteligenciu a pohotovosť, čo sú žiadané charakteristiky. „V našej evolučnej minulosti mohla byť príťažlivosť vtipných ľudí užitočná, pretože to znamenalo, že tieto výhodné vlastnosti získajú aj vaše deti, a tým pádom budú mať viac šancí rozmnožiť sa aj ony,“ vysvetlil Wainwright.

Victoria Beckham Čítajte viac Tajomstvo figúry Victorie Beckhamovej? 25 rokov denne rovnaké jedlo a... mama, ty najmä nevieš variť

Štúdia zverejnená v časopise Evolution and Human Behavior nenašla súvislosť medzi smiechom na schôdzke a vyššou atraktivitou náprotivku. Podľa nej ale nie je jasné, či vtipnosť pridáva na atraktivite alebo či ľudí, ktorých považujeme za atraktívnych, zároveň vnímame ako vtipnejších. Smiech tiež často na schôdzke nemusí byť reakciou na vtip, ale napríklad prejavom rozpakov.

„Povedal by som, že snažiť sa byť na schôdzke vtipný za každú cenu môže byť skôr na škodu než na úžitok – buďte jednoducho prirodzení,“ uviedol Wainwright.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rande #výskum #šanca #smiech

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...